View Single Post
Vechi 20.12.2006, 20:40:04
volga
Guest

Implicit

Raul exista datorita optiunii oamenilor. Este alegerea fiecaruia dintre noi de la pacatul protoparintilor pana la Judecata de Apoi.
<<Sfantul Vasile cel Mare spune: "Daca raul nu este nici nenascut, nici facut de Dumnezeu, de unde isi are existenta? Ca nimeni din cei ce vietuiesc nu va spune ca raul nu exista! Ce sa spunem? Raul nu are o existenta vie si insufletita, ci este o stare potrivnica virtutii, din pricina ca cei care nu sunt cu luare aminte asupra vietii lor se departeaza de bine".... Sfantul IOan Gura de Aur:"Dar atunci cand ma auzi vorbind despre pacat, nu te gandi la acesta ca la o putere fiintiala [cu fiinta proprie], ci ca la o fapta rea, care vine de la oameni si iese continuu de la ei, si care, inainte sa fie savarsita, nu are fiinta proprie, iar cand este savarsita, dispare din nou" (Omilii la Epistola catre Romani).....Sfantul Atanasie spune ca: "e necesar sa infatisam adevarul invataturii bisericesti: ca raul nu e de la Dumnezeu, nici n-a fost in Dumnezeu, nici n-a fost de la inceput, nici nu exista vreo substanta a lui, ci oamenii, respingand gandul binelui, au inceput sa gandeasca si sa-si nascoceasca cele ce nu sunt si cele pe care le (Sfantul Atanasie cel Mare, Cuvant contra elinilor)>>
Am citata din cartea "Despre pocainta si spovedanie", de Sfantul Nectarie din Eghina, Editura Egumenita, Galati 2004.

Parintele Rafail Noica, intr-un interviu (il gasiti pe site)" Tot omul cauta adevarul, cauta viata de unde vine si unde este destinat sa mearga. Indraznesc sa mai aduc aici un alt cuvant al parintelui meu duhovnic nici un om nu vrea sa pacatuiasca. M-au uimit atunci fiindca eu stiu ca toti vrem sa pacatuim, dar ii interzis. Nu-i adevarat! Omul nu cauta pacatul. Pacatul in general este o deformare, n-are fiinta in sine, nu exista fiindca Dumnezeu nu l-a facut si ce n-a facut Dumnezeu nu exista."

Reply With Quote