Da, Ory, eu nu sunt superstitioasa, nu am idei fixe, nu mi-e teama... Dar, a fost sa se intample... Cred, dupa cum a spus si CM, ca si singuri ne putem apara de consecintele acestui fenomen. Cu o rugaciune, cu o cruce si cu multa luciditate. Sa stii ca si eu am avut uneori momente cand simteam ca ceva nu e in ordine, dar o rugaciune spusa sau citita, candela aprinsa m-au ajutat. Nu cred ca trebuie ca neaparat sa fie cineva in preajma sau sa depindem de cineva. Puterea sta in noi si noi avem puteri nebanuite, trebuie sa nu le ignoram si sa apelam la ele, sa le folosim la nevoie.
Ory, din cate stiu eu, neuropsihiatria are inca extrem de multe semne de intrebare si necunoscute. Ca sa se ajunga la cunoasterea in intregime a omului, cel putin in aceste domenii, mai trebuie multa munca si cercetare.
Stiu, eu insami am auzit de multe ori pe medici sfatuind anumite persoane sa mearga la biserica sau la babe pentru ca in cazul lor nu mai au ce face. Cred ca exista cazurile de care pomenesti (puterea schizofrenicilor este inimaginabila, am o vecina care lucreaza la psihiatrie si-mi mai povesteste cate ceva, din cand in cand) dar aceste boli psihice nu stiu daca trebuie puse totusi pe seama posedarii. Despre tanara de la Tanacu, Vaslui se stia ca este bolnava, avea fisa la psihiatrie, ea facea urat doar pentru ca intrerupsese un tratament. Si are si parintele partea lui de vina: s-a bagat intr-un domeniu care nu era de competenta lui. Imi este foarte greu sa vorbesc. Pentru ca la fel de vinovati, dupa mine, sunt si medicii. In cazul ei exista un diagnostic prestabilit, ori preotul necunoscand simptomele unei boli psihice, a pus comportamentul ei pe seama posedarii... Asa gresesc oamenii... Dar cu timpul, lucrurile se vor lamuri, poate lumea va cauta sa se informeze mai bine si progresele vor fi evidente.
Cred ca CM ar putea veni in domeniu cu mai multe informatii decat o pot face eu.
|