Dar, cum toate lucrurile bune și frumoase au un sfârșit iată că și vacanțele noastre în acest colț de rai aveau să se sfârșească brusc și fără putință de întoarcere.
A plouat mult în anul acela,au fost inundații în toată Moldova,iar în orașul meu oamenii și-au pierdut toată agonoseala de-o viață căci apele au dus cu ele și case și aminale și amintiri.
Eram în clasa întâia sau a doua și când vedeam că nu se mai opresc ploile o întrebam mereu pe mama:
-Mămici,oare în vara asta mai mergem la țară? Mama stia ceva căci ne privea tristă și ne răspundea:
-Lasă că vedem noi poate se vor opri ploile și vom merge.
Vești nu aveam căci pe atunci nu erau telfoane mobile iar scrisorile ajungeau greu.
Mai erau câteva zile până la terminarea școlii și număram ceasurile arzând de nerăbdare să vină vacanța.Ploile s-au oprit,iar soarele a început s-și facă treaba reparând stricăciunile făcute de ploi.Eram aproape sigure că vom pertrece vacanța la țară.
Dar,speranțele s-au risipit când am primit o carte poștală în care mătușa ne spunea că în urma ploilor au fost alunecări de teren,casa a luat-o la vale și s-a dărâmat,copacii din livadă au fost și ei mutați din loc...
Eu am plâns mult căci tare îmi era dor de locul acela și nu puteam să mă obișnuiesc cu gândul că nu voi mai vedea niciodată casa bunicii cu mărul uriaș din fața casei,cu grădina de flori,cu prispa frumos lipită în prag de sărbători și cu batătura din fața casei unde creștea troscot mătăsos pe care alergam desculțe!
Peste câteva zile tata,ne-a urcat în motocicletă și am mers să vada cu ce le poate ajuta pe cele două femei.
Aveam inima grea dar tot speram că lucrurile nu stau chiar atât de prost.
Am ajuns pe la vremea prânzului căci plecasem de dimineață pentru a avea timp să ne întoarcem până seara.
Toată grădina era ca o mare cu valuri vrezi,o priveliște dezolantă ca și cum cineva,o mână uriașă ar fi stricat un joc de copii.
Un nod căt pumnul mi s-a pus în gât și am înțeles pentru prima oară în viață că nimic nu este vesnic.
În mai puțin de un an și-au încropit o gospodărie mai modernă decât cea dinainte și-ai pus și curent electric dar,nimic nu mai semăna cu locul acela
mirific de până atunci iar dorința fierbinte de a mă întoarce mereu și mereu acolo a dispărut ca și cum ploile au luat cu ele anii cei mai frumoși ai copilăriei I
Inima mea însă tot mai păstrează un strop de lumină din Raiul în care am fost!
|