View Single Post
  #20  
Vechi 17.02.2009, 14:35:56
Rafaela's Avatar
Rafaela Rafaela is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 27.12.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 23
Implicit

Eu iarasi i-am adresat acele intrebari preotului meu duhovnic care ne framinta pe toti:
Raspuns:

Problema cu botezul într-adevăr, este complicată. Dar totodată, este mult mai simplu decât vi se pare.
În primul rând, nu sunt cumătri cei care sunt prezenți cu toții în biserică în momentul săvârșirii tainei (cântăreți, epitrop, bunel, frate, servitoare și pur și simplu enoriași, care au intrat eventual în biserică). Sunt acele persoane, care sunt înscrise în foița dată preotului drept cumătri, care mărturisesc în locul copilului lepădarea de diavolul și împreunarea cu Hristos, care mărturisesc cu gura lor, iarăși în locul copilului, Simbolul de credință, care țin lumânările și se roagă în acel moment de față, fiind și ei la rândul lor binecuvântați, prin rugăciunile săvârșite. Sunt cumătri acele persoane care se angajează în continuare să fie părinți spirituali ai copilului, însărcinându-se pe sine cu datoria de a ajuta părinții la educarea corectă, în spirit ortodox a finului nou primit prin Taina Sfântului Botez. Totuși, aici este neapărată nevoie ca preotul să fie atent și să cerceteze, ca să nu fie din aceeași familie (soț - soție sau viitori soț - soție), chiar înscriși în listă, de altfel le este interzisă căsătoria. Cel mai bine să participe doar unul, pentru că prin taina cununiei, cei doi devin una, și respectiv rolul de părinte spiritual de la un soț se transmite și la celălalt.
In ceea de privește Botezul. E nevoie de a înțelege corect că Biserica nu sa legat neapărat de cele 40 zile. Este vorba despre o dată simbolică, care de fapt ne aduce aminte de tradiția iudaică, pe care a urmat-o și Mântuitorul, conform căreia, pruncul nou născut trebuia adus la templu în a 40 zi. Intrarea în biserică a femeii în ortodoxie este legată în special de perioada de curățire, prin care trece mama după naștere. Știm destul de bine că perioada de curățire se poate încheia fie mai devreme fie mai târziu. Dacă perioada sa încheiat în ziua a 6, poftim în cea de a 7 de săvârșiți botezul după care se poate de citit și rugăciunile de înbisericire a pruncului, cât și împreunarea acestuia cu Hristos prin Sfânta Împărtășanie.
În ceea ce privește botezul săvârșit de mamă. "Dacă nu se găsește preot, (iar copilul este în primejdie de moarte), pe copiii nebotezați poate să-i boteze, fără a greși, oricine este de față, chiar însuși tatăl lor sau mama, sau altcineva numai să fie creștin" - Nichifor 45. Însă mama nu devine nănașă, copilului său, pentru că în acel moment ea nu este primitoarea copilului, ci este săvârșitoarea tainei, ca să înțelegeți corect, ea este preotul în momentul dat, dacă doriți. Pe când rolul nănașului este de a primi copilul, de a mărturisi credința, în locul copilului, după cum am menționat mai sus.
Taina botezului este considerată validă, atunci când formula este rostită corect, de un creștin ortodox adică: „Se botează robul lui Dumnezeu (N), în numele Tatălui (Amin) al Fiului (Amin) și al Sfântului Duh (Amin)", de fiecare dată săvârșindu-se stropirea cu apă (în pustie, în caz de lipsă de apă și de mare necesitate cu nisip). Iar după aceasta copilul este adus la biserică unde preotul urmează rânduiala de la scufundare și mai departe, botezul propriu zis și lepădările nemai repetându-le. Înger de pace!
Reply With Quote