Citat:
În prealabil postat de vasinec
Eu am repetat spusele Apostolului Pavel, care arata ca moartea, in intelesul ei exact (nu simbolic - spiritual), va fi biruita definitiv la inviere. Nu putem vorbi de viata vesnica decat dupa inviere. Despre nemurirea sufletului, nici atat (este o teorie care provine dintr-o alta gandire decat cea crestina). Apostolul vorbeste de ceva ce se urmeaza sa se intample. "Cand" se va intampla ceva "atunci se va implini cuvantul care este scris:"Moartea a fost inghitita de biruinta".(1 Corinteni 15:51-55). Aici, Sfantul Apostol vorbeste limpede de biruirea mortii (a mortii propriu-zise), la inviere. Versetul pe care l-ati postat (2 Timotei 1:10), vorbeste despre efectul Evangheliei (Veste buna) lui Hristos, care "aduce la lumina viata si neputrezirea". Cine are in inima aceasta Evanghelie, nici nu are motive sa discute despre moarte (vorbesc despre moartea intaia), desi ea exista (este foarte rau ca incercati sa o negati printr-o teorie pagana periculoasa). Ce rost are sa discuti despre un somn de o clipa, de vreme ce te asteapta o inviere si o viata vesnica alaturi de Domnul? Apostolii au facut la fel. Aproape ca nici nu au vorbit despre moartea intaia, dar nici nu au negat-o. Ei priveau direct spre revenirea Domnului Iisus Hristos, inviere si mostenirea vietii vesnice.
Referitor la Sfanta Impartasanie, pot sa spun cum o iau adventistii (nu prea cunosc cum o iau ceilalti). Painea nedospita (Trupul lui Hristos) si vinul nefermentat (Sangele lui Hristos) se iau in urma unei cercetari personale, fata in fata cu Dumnezeu (nu cu vre-o fata bisericeasca). In 1 Corinteni 11:28 se spune "fiecare sa se cerceteze dar pe sine insusi, si asa sa manance din painea aceasta si sa bea din paharul acesta". Nu avem nevoie de canoane ci de un cuget curat si smerit in fata lui Dumnezeu.
Banuiesc ca ar fi mai multe amanunte de discutat, referitor la Sfanta Impartasanie. Daca doriti, le putem lua in parte.
|
Ok.
Nu are rost sa detaliem, ci doar am vrut sa stiu daca aveti si voi aceasta Taina. Oricum, trebuie sa stii ca si la ortodocsi impartasania se da dupa ce omul face pocainta, adica dupa ce-si face un proces serios de constiinta si se decide sa se lepede de patimi si de pacate prin harul lui Hristos. Canonul care poate veni de la preot ca o metoda de a te ajuta sa te lecuiesti de raul din tine facand ascultare smerita de duhovnic. Nu este pedeapsa, ci doctorie spirituala, pentru ca orice canon ar fi, contine rugaciunile catre Dumnezeu pentru insanatosirea sufletului.
Eu personal inca nu m-am impartasit, pentru ca mai am destule probleme de rezolvat mai intai...