View Single Post
Vechi 18.02.2009, 15:06:48
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit Televiziunea ProTv rămâne datoare

[COLOR=#ff0000] ..........................................
[/COLOR][COLOR=#ff0000]Notă: Acest material reprezintă selecțiuni preluate ([/COLOR][COLOR=#ff0000]cu acordul autoarei blogului) [/COLOR][COLOR=#ff0000]din articolul cu același nume de pe blogul noulierusalimnip.wordpress.com, [/COLOR][COLOR=#ff0000]înainte de suspendarea abuzivă a acestuia de către liderii pucioși.
..........................................
[/COLOR] [COLOR=purple]Misterele Pucioasei (XI)[/COLOR]
[COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare
[COLOR=Black]Partea I[/COLOR]
[/COLOR]

Studiu independent despre fenomenul religios [COLOR=blue]NIP[/COLOR]
( ”[COLOR=blue]Noul Ierusalim[/COLOR] de la Pucioasa” )

În urma emisiunii de azi de la ora 13:15 intitulată “[COLOR=blue]Te vezi la Știrile ProTv: Taina Noului Ierusalim[/COLOR]”, televiziunea independentă ProTv rămâne datoare ca într-o emisiune viitoare să restabilească adevărul, grav viciat de unele dezinformări pe care cei intervievați le-au strecurat cu bună știință printre răspunsurile pe care le-au dat la întrebările puse lor de către Cristian Tabără. Realizatorul a încercat să abordeze subiectul dintr-o perspectivă cât mai neutră, expunându-se, probabil în mod voluntar, unor dezinformări cărora nu li se puteau estima consecințele, și lăsând în final la latitudinea telespectatorilor să aprecieze ce este credibil și ce nu din “povestea” Noului Ierusalim de la Pucioasa (NIP). Or, aici rămâne datoare televiziunea ProTv, îndată ce ea nu a respectat nici măcar pe departe principiul “audiatur et altera pars”. Ea va trebui acum să studieze reacțiile telespectatorilor, dându-le șansa să se exprime față de veridicitatea celor declarate de cei intervievați. Degeaba au fost întrebările lui Cristian Tabără inteligent formulate, dacă multe dintre ele au rămas fără replică, la altele s-a răspuns pe lângă subiect, iar la altele s-au însăilat ca răspuns tot felul de minciuni.
O primă observație:
Ca la toate emisiunile regizate, cei intervievați și-au ales cei mai potriviți actori și cele mai studiate scene. Teatrul de păpuși fiind pregătit, persoanele care trag sforile au rămas pitite în umbră, filtrând de acolo “tainele Noului Ierusalim”. Este vorba de liderii pucioși, Mihaela Tărcuță și Nicolae Nedelcu, care în loc să aibă responsabilitatea de a recunoaște deschis că ei sunt cei care conduc destinele acestei biserici auto-intitulate Biserica Noul Ierusalim (BNI) și ale acestor creștini (și nicidecum soții Zidaru, așa cum sugerează în fals această emisiune), apoi să iasă în față și să dea socoteală de felul cum îi conduc, au trimis “la înaintare” garnitura a doua (Marian și Victoria Zidaru), a treia (ceilalți creștini care au mai răspuns la întrebări) și a patra (restul de “figuranți”, plasați strategic în scenă ca să creeze o imagine idilică de “sfântă familie”).
Cei care îi cunosc bine pe cei doi lideri de la Pucioasa știu și care este motivul principal pentru care au stat ei ascunși. Ei se tem ca va veni cândva și ziua când va trebui ca amândoi să dea socoteală de toate mistificările lor, prin care au târât la rătăcire zeci, poate sute de creștini, și de aceea caută pe cît posibil să nu lase în urma lor dovezi palpabile, probe materiale care să-i încrimineze. De aceea ei evită întotdeauna să fie fotografiați sau filmați, lăsând impresia, pentru cei care iscodesc din afară “tainele Noului Ierusalim”, că ei nici măcar nu există. În același timp, supușilor lor li se sugerează că doar “din prea multă modestie” nu vor să apară ei în înregistrările video sau în fotografii.
Să încercăm să urmărim mai îndeaproape cum a evoluat această emisiune și care sunt dedesubturile dialogurilor dintre realizator și “actorii” de la Pucioasa. Notele explicative inserate în text îmi aparțin în totalitate.

__________________________________________________ ___

[COLOR=blue]VICTORIA ZIDARU: Sfântul apostol Luca, care este și fotograful cerului, a venit și a făcut această fotografie cu ajutorul unui aparat, concret, material, din orașul Pucioasa.[/COLOR]

[COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Eu vă mărturisesc că nu sunt în toate mințile, dar nu sunt în toate mințile care îl strică pe om.[/COLOR]
(Notă: Aceste două replici, însoțite de imaginile aferente, au fost alese de realizator ca un fel de preambul, probabil considerându-le el că sunt cele mai semnificative din tot reportajul. Dintr-o anumită perspectivă, și anume din perspectiva acestui reportaj, n-a greșit deloc. Să sperăm însă că vor urma și alte reportaje, care să dea o imagine ceva mai realistă asupra acestor “taine” de la Pucioasa, păstrate până acum cu mare grijă, departe de iscodirile curioșilor. Ulterior, în cele două clipuri puse de ProTv pe situl www.protv.ro de pe internet, intitulate Partea I și Partea a II-a, această secvență introductivă nu a mai apărut.)

[COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Bine v-am regăsit. Noi suntem acum la Pucioasa, loc în care, zic eu, avem toate motivele să fim. De ce ? Pentru că în spatele meu se află un așezământ pe care mulți îl cunosc sub denumirea de “Mănăstirea Noul Ierusalim”. De fapt, dacă vă uitați bine în spatele meu veți vedea o poartă superb sculptată[/COLOR] (Notă: Este vorba de poarta de la intrarea principală a “mănăstirii” Noul Ierusalim. Ea a fost sculptată la Ghelari de către Marian Zidaru, împreună cu câțiva ucenici, și adusă apoi după multe peripeții, la Pucioasa. Pe acea poartă nu se intră și nu se iese niciodată. Intrarea se face printr-o portiță laterală. Adepții de la Pucioasa au sperat că, așa cum anunțau profețiile lor, reîncoronarea regelui Mihai ca rege al României moderne ar fi însemnat și prilejul ca prin aceste porți să treacă în triumf însuși regele. Această perspectivă devine pe zi ce trece tot mai irealizabilă.)[COLOR=fuchsia] ,[/COLOR][COLOR=fuchsia]ceea ce reprezintă un fapt artistic nemaipomenit. Alături de poartă sunt niște oameni cu înfățișări, hai să spunem, nu foarte obișnuite pentru ceea ce știm noi despre înfățișarea omului din România modernă. Dincolo de acea poartă nu trece aproape nimeni. Nici măcar cei din comunitatea Noului Ierusalim nu intră acolo decât după un anumit timp, în anumite condiții.[/COLOR]
[COLOR=fuchsia]De fapt, ce se întâmplă aici? Dacă vă amintiți bine, în anii ’90 locul acesta a fost supus diverselor contestări: din partea unor teologi ai bisericii, din partea unor ziariști, din partea unor oameni care n-au înțeles foarte multe din ceea ce se întâmplă aici, dar nici n-au știut foarte multe. Recunosc că nici eu nu știu foarte multe.[/COLOR]
[COLOR=fuchsia]Urmează însă să aflăm împreună cu dumneavoastră dacă ceea ce ne spun acești oameni, și anume faptul că aici se aude Cuvântul lui Dumnezeu, este așa; [/COLOR](Notă: Sancta simplicitas! Dacă drăguțul de reporter își închipuie că ar putea afla de la ei altceva, diferit de ceea ce deja știe bine că ei propovăduiesc, și anume că “doar[COLOR=fuchsia]aici se aude Cuvântul lui Dumnezeu[/COLOR][COLOR=#993300]”[/COLOR], ei bine, se înșeală. Cum ar putea niște oameni, întrebați fiind, să-și renege propriile lor convingeri? Asta-i ca într-o schiță de Caragiale: [COLOR=#993300]– Este adevărat că pământul e rotund? – Da, domnule!)[/COLOR][COLOR=fuchsia] și dacă da, care este Cuvântul lui Dumnezeu? Dacă aici este Cuvântul lui Dumnezeu, care este semnificația acestui loc? Și dacă acești oameni poartă această ținută care te duce cu gândul al strămoșii noștri, ce rost are România în Cuvântul lui Dumnezeu? Și dacă aici se aude Cuvântul lui Dumnezeu, cum se raportează acest Cuvânt al lui Dumnezeu în ceea ce știm noi despre Cuvântul lui Dumnezeu ca fiind Sfânta Scriptură? Dacă acești oameni spun că sunt creștini ortodocși, atunci ce trebuie să știm noi de la ei despre acest lucru, și de ce unii le contestă această calitate? De fapt, cine sunt ei? Ce este adevărat și ce nu este adevărat din suita de lucruri care s-au tot povestit despre așezământul de la Pucioasa? Mă refer la comunitatea Noul Ierusalim și la Mănăstirea Noul Ierusalim, unde cred eu că se întâmplă lucruri pe care merită măcar să le ascultăm, [/COLOR](Notă: Da, merită să la ascultăm, dar să nu ne grăbim să le dăm apă la moară și să le promovăm ca fiind adevărate, atunci când nu suntem siguri de ce parte se află adevărul) [COLOR=fuchsia]și apoi cine, cât înțelege și cum judecă, asta este deja o chestiune de opțiune personală. N-am să vă pot duce dincolo de aceste porți…însă sper să putem merge în sânul comunității, un pic mai încolo. Dar deocamdată… iată… Haideți , cât se poate, încolo…[/COLOR]