Citat:
În prealabil postat de axios
problemele sunt mult mai mari. mintea omului n/o mai poti schimba. de ce? pentru ca superstitii au fost si vor fi mereu. si acum multi dintre noi ne luam dupa ele... pisica neagra, zbaterea ochiului, te mananca nasul, canta cucu etc. si mai e si puterea babelor care nu poate fi subminata. cred ca esti constienta ca intr/un sat, pot sa vina o suta de preoti si sa spuna ca nu e bine sa facem intr/un fel; dar daca o baba spune ca e bine, asa ramane. o singura baba intoarce pe toti. asta este realitatea.
|
Carevasazica, batalia cu babismele si superstitiile e greu de castigat. Bine macar ca aici suntem de acord. Dar raspunsul tau este sa lasam oamenii sa faca ce vor ei atata timp cat dau pe la biserica, in speranta ca se vor schimba.
Lucruri care sunt in neregula cu gandirea asta:
1. Daca duci o batalie impotriva superstitiilor si nu prea ai sanse de castig, inseamna ca ceva nu faci bine. Sau cineva nu-si da interesul. Solutie: inaspresti batalia, arunci si mai multe resurse in lupta pentru a obtine victoria. Nu te lasi intr-o rână si speri ca se rezolva de la sine.
2. Propui o „solutie” pasiva, sa stam sa vedem ce se intampla. Iisus cand a intrat in templu a rasturnat mesele cu suveniruri pagane si idoli falsi, nu a stat sa se tocmeasca cu ei, nu a stat sa astepte sa se indrepte lucrurile de la sine.
3. Nu te poti inchina la doi domni, cum zicea o vorba populara. Nu poti sa mergi la biserica si sa tii si superstitii in acelasi timp, pentru ca la biserica ti se spune ca nu e voie. Daca tu te duci la biserica dar nu asculti de ce ti se spune acolo, e ca si cum nu te-ai fi dus deloc. Stau si ma intreb, cand oamenii ajung acasa si „babele” le spun fa aia, fa aialalta, cati oare spun „nu, ca a zis parintele ca nu e voie”? Din astia care-si pun intrebarea asta, catora li se raspunde cu „lasa ca nu stie popa, stiu eu mai bine, fa asa cum iti spun”? Si cati din cei carora li se raspunde asa decid sa faca precum zice baba si nu precum zice parintele? Probabil foarte multi, din moment ce atat de multi tin superstitii. Intrebare esentiala: oare parohii aia nu sunt si ei suparati la culme ca propria parohie ii ignora? Ca au doar rol decorativ? Ca oamenii fac tot dupa cum ii taie capul? Unde sunt campaniile de eradicare a acestor superstitii? Unde e atitudinea? Unde a fost 2000 de ani?
4. Si uite asa ajungel la al patrulea punct: ce-a facut 2000 de ani BOR in lupta cu superstitiile? Nimic.
Din partea mea, un credincios convertit cum trebuie la credinta (adica fara acest melanj de crestinism + paganism) e mai valoros decat trei care nu dau doi bani pe ce spune biserica, chiar daca o viziteaza. Bineinteles, daca nu e cum cred eu si BOR nu da doi bani pe calitatea credinciosilor si ii intereseaza numai cantitatea, sa se laude cu numerele alea grase si sa se pretinda apoi biserica nationala. Ce spuneti? La facultatea de teologie se studiaza astfel de ritualuri pagane specifice fiecarei zone din tara, ca sa se acomodeze viitorul preot oriunde? Asa citeam pe un thread mai demult, aici, pe forum. Asta inseamna ca nu mai au nici un fel de rusine preotii, nici macar nu se mai ascund si fac totul la vedere.
Ce dovezi mai vreti ca nu le pasa de aceste superstitii?