Eu tare tind sa-i dau dreptate lui scrabble..cred ca ne-a dat niste invataturi bune chiar daca el ca ateu nu pune mare pret pe ele
Exact, cand imi vine "baba" la biserica eu ca preot ii spun "sora draga, tu de ce vi la biserica? a ca esti credncioasa lui Hristos? poi uite ce zice Hristos in Biblie, uite ce zic Sfintii Parinti, ce faci dumneata e gresit, si nu se cuvine unui crestin"
care este problema, insasi aceasta pasivitate, "babele" in marea lor majoritate cred ca traditiile si superstitiile chiar tin de biserica, de credinta, de Dumnezeu, daca preotul de teama gurii lumii nu le explica
ele de unde sa deduca?
Nu zic ca dintr-o data s-ar stopa, dar ar mai invata lumea..
In staele unde preotii au fost vrednici se observa o oarecare detasare de exagerarile rituale
In biserica unde merg eu, inainte se practica atingerea credinciosilor cu sfintele daruri pana intr-o zi can preotul a zis, STOP, aceste practici n-au nicio legatura cu ortodoxia si de azi am incheiat cu ele, asa ca nu se mai practica si cu toate acestea oamenii vin la biserica un alt exemplu, aici in ardeal se canta in unele zone la inmormantare asa numita "hora mortului" in care cantaretul bisericesc canta o biografie in versuri a celui decedat, dar de-o vreme in mai multe parohii preotii au spus STOP, nu se cuvine ca slujba inmormantarii sa fie pangarita cu astfel de practici si lumea bine si frumos a renuntat la ele, iarasi, unii preoti au zis ca in perioada postului la masa de pomana sa se gateasca de post si sa nu se serveasca alcool, altii au carcotit altii nu dar randuiala s-a schimbat si acum nici nu se mai pune problema de consum de alcool si mancare de dulce la pomeni in timpul postului tot asa aici s-au scos si "bocitoarele" care jugau un teatru jalnic
lista poate continua daca se vrea sa poate, preotul este iconim al Tainelor lui Dumnezeu si propovaduitor al Evangheliei a sta pasiv la astfel de practici mi se pare o lipsa de respect pentru Evanghelie si Jertfa Mantuitorului Hristos
Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
|