Danyel
Nu stiu sigur daca mie te-ai adresat ... dar uite care e parerea mea.
Despre betivi, atei, desfranati s.a. nu cred ca mai e nevoie sa spunem ca sunt dezaprobati de Biserica. OD nu aduce nimic nou din acest punct de vedere.
In schimb insa OD aduce un duh nou in interiorul ortodoxiei, strain de cel traditional. De aceea OD poate fi mai daunatoare Bisericii daca isi propune deturnarea de la caracterul ei eclesial catre individualism si pietism. Marele ganditor crestin Yannaras subliniaza acest pericol de a transforma credinta in religie, care incearca satisfacerea ego-ului si are ca rezultat mentinerea intr-o cunoastere superficiala si falsa. Adica un crestinism edulcorat, fad, suficient si, in ultima instanta, fals. Un astfel de mod de viata nu va fi incununat cu sfintenie. Nici denominatiunile neoprotestante, nici OD, nici visarionistii, nici o miscare pietista nu are sfinti. Sfintenia apare acolo unde este o credinta curata, smerenie adevarata, viata traita in ascultare deplina de Biserica.
Este mai bine sa avem o credinta autentica, chiar cu mai putini credinciosi, decat o credinta deformata cu mai multi credinciosi. A promova modele false este gresit. Scopul (=sa fie mai multi oameni credinciosi) nu scuza mijloacele.
Am spus in mesajul anterior cate ceva despre formele de manifestare ale miscarilor pietiste din spatiul ortodox. Despre cantarile care n-au nimic cu muzica psaltica, despre textele lacrimogene, despre senzatia de superficialitate pe care o resimte oricine a gustat ceva mai bun. De pilda, sa asculte cineva un cor de la Athos si apoi sa mearga intr-o biserica unde se canta cantari de la OD. Diferenta este ca de la cer la pamant. Numai cantarile si este suficient pentru a compara spiritualitatea ortodoxa autentica si pseudo-spiritualitatea de la OD. Aici sta prost OD, la ortopraxie (vietuire dreapta). Si in loc ca acesti oameni zelosi din OD sa se intoarca la matca ortodoxiei, ei prefera sa se inspire de la gruparile neoprotestante. De ce? Pentru ca este mai pe intelesul lor si pentru ca este o hrana mai usoara, care le umfla ego-ul. Hrana tare a ortodoxiei nu este pentru prunci, nici pentru oameni mandri.
|