Citat:
În prealabil postat de mariamargareta
Citat:
[COLOR=Blue]Apoi la spovedania generala am crezut ca ma ia la bataie cand a fost nevoit sa-mi ia capul intre maini si sa spuna o rugaciune, asa de tare mi-a trantit palmele pe cap. Acest lucru, iertare, dar nu l-am intalnit nici macar la duhovnicii mai in varsta. Stia ca are corp omenesc si se lupta in felul dumnealui. Din acest punct de vedere, eu una, nu-i pot reprosa nimic.
[COLOR=Black] Dacă tu nu ai ce-i reproșa, eu am. Asta dovedește că ești o copilă naivă. Normal că "acest lucru" nu l-ai întâlnit la preoții în vârstă, deoarece de regulă ei sunt oameni integri, serioși, despătimiți, iar ce ai povestit tu că făcea popa Gabriel la "spovedania generală" nu face parte din practica liturgică. Nu se ia capul penitentei în mâini, strângându-l până îi ies ochii din cap, ca să vadă ea ce forță masculină se coboară prin podul palmelor, adică ce "har" posedă respectivul posedat.
Auzi, vorbă: "a fost nevoit" să-ți ia capul în mâini! Cine l-a obligat, de "a fost nevoit"? Cine l-a învățat pe acest "nevoitor" să le mângâie pe obraji pe enoriașele lui, luându-le capul în mâini? Mă mir că nu te-a și sărutat pe creștet sau pe obraji, ca să-ți arate cu câtă dragoste creștinească își susține obligațiile pastorale! Deja pe jumătate te-a convins "că are corp omenesc" cu care "se luptă în felul lui". Dar de ce în felul lui? Nu era mai bine să se comporte normal, așa cum se comportă la spovedanie prreoții bătrâni și responsabili?
Rânduiala spovedaniei nu prevede așa ceva. Apropierea corporală dintre duhovnic și penitent(ă) se rezumă doar la a-i face semnul crucii pe cap, la sfârșitul spovedaniei. Iată ce scrie în Molitfelnic:
[COLOR=Red]"Acestea toate zicându-le către dânsul și ispitindu-l cu de-amănuntul, și el iarăși cu de-amănuntul pe rând și mărturisindu-le și descoperindu-le, să-i zici lui: pleacă-ți capul. Și, plecându-și el capul și îngenunchind, citește-i rugăciunea aceasta [/COLOR](urmează o rugăciune și o ectenie scurtă)... [COLOR=Red]După aceea, punând mâna pe capul lui, zi rugăciunea aceasta [/COLOR][/COLOR][/COLOR][COLOR=Blue][COLOR=Black](urmează rugăciunea de dezlegare) [COLOR=Red]Și zicând sfârșitul dezlegării acesteia, însemnează chipul crucii cu mâna pe capul celui ce s-a mărturisit. Apoi zi :[/COLOR] [COLOR=Blue]Cuvine-se cu adevărat să te fericim...[/COLOR] [COLOR=Red]Și așa, slobozindu-l cu pace, să-i dai canonul..."
[COLOR=Black] Unde scrie că trebuie luat capul penitentei în mâini și strâns așa încât să aibă impresia că "[COLOR=Blue]este luată la bătaie"[/COLOR]? Unde scrie că trebuie să-i "[COLOR=Blue]trântească palmele în cap[/COLOR]" cu violență?[/COLOR]
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][COLOR=Blue][COLOR=Black] Am început analiza celor relatate de tine cu ce este mai grav. Mai sunt și alte implicații mai subtile, pe care le voi aborda în alt comentariu.
[/COLOR][/COLOR]
|
Margareta, chiar eu am intalnit de curand acest mod de a lua capul enoriasului si de a-l strange sub forma de cruce; m-am mirat si am intrebat daca asa se procedeaza. Si eu la randul meu am intalnit la alti preoti punerea mainii pe cap pentru a face semnul crucii dupa rugaciunea de dezlegare.
Mi-ai dat deci si mie raspunsul pe care il asteptam. Posibil ca Pr. Nicu sa fie un fenomen, nu un caz particular.
Am o rugaminte la tine: indiferent cat de mult ai dreptate, te rog incearca sa fii mai blanda fata de Antonia. Nu cred ca intentia ta e de a o face knock-out; de aceea cred ca trebuie sa spui lucrurilor pe nume dar mai cu blandete, caci cuvintele dor si din cauza asta e posibil sa nu-ti accepte explicatiie, crezand ca esti rau intentionata.
Sa urmam exemplul parintilor, care explica cu blandete si ajung astfel la sufletul celor cu care vorbesc.
Cu vsovi iti poti permite acest stil, caci cu el faci un ping-pong verbal si nimic mai mult, dar cu Antonia nu; ei trebuie sa-i vorbesti de la inima la inima, ca sa inteleaga ca esti bine intentionata.