Femeile ofera oale cu mancare
Femeile ofera oale cu mancare
In ziua pomenirii mosilor, credincioasele obisnuiesc sa ofere pomana pentru sufletul celor plecati din lumea aceasta. Spre deosebire de alte zile de pomenire, de Mosi se ofera oale cu mancare. In unele zone ale tarii, de sufletul celui adormit se da lapte cu orez in strachini de lut, iar in altele, traditionala coliva, sarmale, placinte si piftie. Se pastreaza insa regula de a oferi, impreuna cu produsele, si vasele in care sunt puse acestea. "Se face pomenire si la mormant. Se face intotdeauna coliva care ne aduce aminte de o minune a Sfantului Teodor, cu graul care i-a scapat pe locuitorii unei cetati de la pacatul greu al mancarii din jertfa adusa idolilor. De atunci, in mod traditional, la noi se face coliva. La bisericile din Moldova, de exemplu, se adauga si colaci. La mine in sat era traditia ca, inainte de Postul Mare, sa se faca racituri (piftie). Si la Mosii de iarna trebuia sa dai macar cateva farfurii cu racituri. Se cumparau din vreme farfurii noi sau castronase in care se punea racitura si le dadeai, cu totul, "de sufletul…", si se numeau cateva persoane. La fel, se mai dadea cate o sticla de vin bun si cate o sticla de tuica. Si tot la Mosii de iarna, in casele gospodarilor se facea cate o masa de pomenire. Si fiecare isi chema vecinul, cumatra, rubedeniile. Unul mergea la pranz, altul seara, astfel incat, in aceasta zi, sa fie intotdeauna cineva la masa". Narcisa Balaban
|