"Una dintre poruncile Bisericii spune sa se impartaseasca credinciosii de patru ori pe an, in cele patru posturi, sau cel putin o data pe an.
Credinciosii ar putea sa se impartaseasca la fiecare Sfanta Liturghie, daca sunt pregatiti pentru aceasta, dat fiind faptul ca la fiecare Sfanta Liturghie este chemarea: "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va". Deci e o chemare, un indemn, este un fel de angajare, se atrage atentia asupra faptului ca exista aceasta posibilitate. Preotii trebuie sa-i indrume pe credinciosi sa se impartaseasca mai des. Bineinteles, impartasirea deasa sau rara depinde si de situatia credinciosului, precum si de binecuvantarea duhovnicului, insa Sfanta Liturghie se face in vederea posibilitatii de a se impartasi credinciosii.
Nu se poate fixa ca trebuie sa se impartaseasca credinciosii la toate Liturghiile, pentru ca aceasta ar putea duce la banalizare, dar nici o impartasire rara nu inseamna neaparat o mai buna pregatire. Credinciosii ar dori sa se impartaseasca de cate ori iau parte la Sfanta Liturghie, dar este necesara pregatirea, cu rugaciunile care se citesc, cu spovedania... Eu nu trag de oameni sa se impartaseasca la fiecare Sfanta Liturghie sau sa se impartaseasca des, ci trag de oameni sa se spovedeasca des si nu am succes in chestiunea aceasta, ca oamenii tot nu vor sa se spovedeasca des, deci nu vor nici sa se impartaseasca des. Pentru mine este important sa se pregateasca oamenii pentru a se putea impartasi, iar dorinta mea este sa se impartaseasca oricat de des." Parintele Teofil Paraian
|