Doua lucruri regreta parintele Gabriel:
1. faptul ca de mic copil, mama sa ramasa vaduva cu patru copii l-a incredintat spre crestere si educare unei doici care facea parte din ,,Noul Ierusalim". Aceasta i-a facut cunostinta si cea care avea sa-i fie sotie.
Pe Cine sa luam la rost pentru ca i-a inasprit inima acelei mame? Si totusi, asa cum spunea parintele Arsenie Boca, exista in toate o randuiala. Daca ar fi fost un copil rasfatat, l-ar mai fi iubit pe Dumnezeu?
2. dezinformarile care au urmat dupa ce s-a separat de gruparea ,,Noul Ierusalim"; influenta pe care-o avea sotia sa asupra unor crestini ai parintelui. Iar daca era influenta, inseamna ca-i mergea mintea, iar cand se impotmolea primea indicatii. Dovada ca si Mariamargareta o adora si o apara, desi cealalta face parte din ,,Noul Ierusalim", totusi. Ce le leaga atat?
Nu cred ca despartirea parintelui de ,,Noul Ierusalim" se datoreaza unor interese financiare. Nu cred ca Mariamargereta nu stie adevarul si anume faptul ca sotia parintelui a continuat sa faca prozeliti puciosi si dupa separarea parintelui de Noul Ierusalim. Introduce intrigi amoroase pentru a distrage atentia? Mai exista duhovnici care trimit la plimbare femei care le-ar putea constitui o piedica in calea mantuirii. Uneori se procedeaza cu duritate in astfel de situatii. Caci cu ispitele se lupta toata lumea, nimeni nu e scutit. Dar ea va raspunde pentru ce-a scris, nu eu. Exista persoane care stiu si despre morcovii injectati cu otrava din gradina parintelui si despre alte tentative de a-l face sa dispara pe acest ,,tradator".
In aceste conditii, judecand logic, parintele nu mai avea motive sa fie fidel ,,Noului Ierusalim" sau sa-i urmeze invataturile, cum spunea Mariamargereta. Iar separarea celor doi soti este cat se poate de justificata. Nu e nevoie de scene de telenovele ieftine. Colinda manastirile, discuta cu mari duhovnici, se informeaza. Se intoarce intarit si infrunta raul duhovniceste, cu manie sfanta indreptata impotriva a tot ce nu e in spirit ortodox. Multi mari duhovnici care il cunosc, spun in soapta, dar spun si adevarul totusi...
|