Maica Domnului , ajutătoarea bolnavilor + ( istorii adevărate ! )
Prin anii 1939-1940 Dumitru Cotoran era profesor de filozofie la liceul din Vaslui. Și, după cum singur mărturisește, era un ateu convins. Soția era insă credincioasă. Și nu aveau copii. Iată , insă, că soția i se imbolnăvește grav și este internată pentru operație la un spital din București. După operație, ajunsese aproape in stare de inconștiență.
- Domnule doctor, mai este vreo speranță cu soția mea ? , intrebă profesorul Cotoran. - Numai Dumnezeu, dacă mai face vreo minune ! Altfel . . . Cum a auzit cuvintele acestea, a ieșit foarte zdrobit la inimă din spital, și făra să știe unde merge, căută o biserică deschisă in cale . De unde nu intrase in biserică din copilărie , iată acum intâlnește prima biserică a Sfinților Ioachim si Ana, pe strada Traian. Intră repede inăuntru și, căzând in genunchi la icoana Maicii Domnului, rosti cu lacrimi această rugăciune disperată : - Maica Domnului, dacă exiști, salvează-mi soția ! Apoi se intoarse la spital, unde soția lui se zbătea intre viață și moarte. Parcă dormea. Se așeză lângă patul ei. Se ruga in gând pentru ea Maicii Domnului. Deodată , femeia deschise ochii și intrebă : - Dumitru tu ești ? - Da, eu sunt, vrei ceva ? - Ajută-mă să mă ridic puțin . . .Acum o jumătate de ceas a venit la mine o femeie in haine albe, foarte frumoasă , și mi-a spus : " Iată , aici , in prăpastia asta era să cazi. Dar pentru rugăciunea soțului tău, te scot deasupra . . ." Apoi m-a apucat de mână și m-a urcat pe un loc ridicat și luminat. Din clipa aceea a dispărut acea fecioară, iar muribunda a inceput a se intări. - Vrei să te plimbi cu mine pe coridor ? o intrebă soțul. -Vreau că nu mă mai doare nimic. Când l-au văzut doctorii că se plimbă cu soția , după operație așa de grea, s-au mâniat pe profesor și i-au zis : - Ce faci domnule , ai inebunit ? - Nu, domnule doctor, abia acum m-am trezit ! In câteva zile, soția s-a făcut complet sănătoasă și s-au reântors la Vaslui. Aici, profesorul Dumitru Cotoran și-a schimbat cu totul viața, devenind un bun creștin. Era nelipsit de la biserică și , in fiecare sărbătoare, citea câte un capitol din Noul Testament, și se ruga lui Dumnezeu cu lacrimi.