Smerenia
Au fost odata doi frati dupa trup care traiau in acelasi loc, iar diavolul a incercat sa il separe pe unul de celalalt. Intr-o zi, cand fratele cel mai mic a incercat sa aprinda o candela, demonul s-a apucat si i-a rasturnat suportul, iar candela a cazut la pamant. Ca urmare, fratele mai in varsta l-a lovit cu manie.
In loc sa se supere, fratele cel tanar s-a plecat si i-a zis:''Iarta-ma, frate, o voi aprinde din nou.
Datorita smereniei fratelui mai tanar, puterea Domnului s-a aratat si a distrus puterea demonului, iar acesta s-a dus la mai marele sau, care se salasluia intr-un templu pagan, si i-a povestit intamplarea.
Un preot pagan l-a auzit pe demon relatand intamplarea si, recunoscandu-si greseala, s-a botezat si a devenit monah. De la inceputul vietii sale monahale, el a trait in smerenie, zicand: ''Smerenia distruge orice putere a vrajmasului, dupa cum eu insumi am auzit de la demon, care a zis:<<Atunci cand starnesc vrajba intre monahi, iar unul dintre ei se retrage, facand plecaciune si cerand iertare, de indata intreaga mea putere este nimicita>>''
din cartea ''Flori din desert'',-Pilde despre smerenie, ascultare, pocainta si iubire ale sihastrilor crestini din vechime- alese si traduse din limba greaca de I.P.S. Arhiepiscopul Chrysostomos al Etnei