Biserica de lemn Sfântul Gheorghe LIPOVAT-VASLUI(PART 1)
La 19 km SV de municipiul Vaslui, pe DJ 245 A, se află satul Lipovăț, așezat pe coastele dealurilor Făgădău, Suceveni și Lipovăț.
Biserica de lemn Sfântul Gheorghe, Lipovăț
Localitatea este atestată pentru prima dată într-un document din 24 februarie 1437 al lui Iliaș și Ștefan voievozi, când Șteful Jumătate, pentru credincioasă slujbă, primea mai multe sate, printre care și "Lipovăț, din jos de Vaslui", pe Bârlad.
La 15 octombrie 1491, Ștefan cel Mare a inclus Lipovățul în ocolul târgului Vaslui, alături de alte sate și seliști cumpărate de el cu 1.490 de zloți tătărăști (monede de aur genoveze).
În pomelnicul ctitoricesc, refăcut după cel vechi în 1883, sunt înscriși ca primi ctitori Ștefan cel Mare și soția sa, Maria. Pomelnicul trecea al doilea ctitor pe Vasile Lupu mare vornic, care a refăcut lăcașul din Lipovăț la 1626.
Biserica de lemn "Sfântul Gheorghe", biserica fostei mănăstiri Lipovățul sau Zograful (Zugraful, Zugravi), zidită de Vasile Lupu, mare vornic al Țării de sus, pe Lipovăț, a fost închinată la mănăstirea Zugraf de la muntele Athos.
Acest fapt apare evidentiat in hrisovul domnitorului Moisă Movilă din 5 August 1631:
Fereastră mare, cu ancadramente cu profile simple Pereți portanți, din bârne de stejar încheiate în cheotoare dreaptă
"...am dat domnia mea , am întărit și am miluit sfânta mănăstire de lângă târgul Vasluiului, unde iaste hramul a sfântului slăvitului marelui mucenic și purtător de biruință a lui Hristos Gheorghie, care acea sfântă mănăstire o au zidit al nostru cinstit și credincios boieri Lupul vel vornic al țării de sus și au dat și au închinat la sfântul munte Athos, să fie metoh la sfânta și mare biserică și mănăstire ce se numește Zograful, unde iaste hram iarași sfântul și marele mucenic a lui Hristos Gheorghe, din avere ce a avut mănăstirea cea veche, unde a fost hramul adormirei prea sfintei de Dumnezeu născătoare, care după ce s-au stricat au făcut altă mănăstire precum scrie mai sus și iau pus hram Sfântul Gheorghe, de la Barnovski Vodă" (apr. - 25 iunie 1633 n.n.)...".
|