Citat:
În prealabil postat de adrian010155
De ce mintim? Uite-asa, pentru ca suntem oameni. Si eu, la randul meu, "sint om si nimic din ce e omenesc nu mi-e strain". A minti nu este un motiv de lauda, dar nici un motiv sa teoretizam ca si cand noi insine am fi undeva in afara situatiei. Aici este viclenia diavolului. Nu ne pune pe toti sa ucidem, spre exemplu, dar ne indeamna sa mintim, iar noi cadem ca mustele in aceasta plasa.
|
exact ca daca mai shi spunem ca oricum shi-a meritat-o victima sau ca l-a batut Dumnezeu, asha cum mi se intampla shi mie uneori, atunci iata ca l-am ucis shi noi shi ne shi mintzim ca noi am fi vrednicishi ca nu am facut noi fapta, dar moral am facut-o caci n-am plans shi n-am tzinut partea victimei ci mereu ne dam cu criminalul... de duh, de suflet shi de trup... poate pentru ca i-a dat balaURUl puterea lui... shi e mai comod sa shedem pe scaunul fiarei shi sa avem puterea shi imparatzia balaurului impreuna cu el pretz de un ceas... ca ni se pare ca nu ni se intampla nimic, caci noi nu privim decat spre placerile trupeshti, shi vazandu-ne bunastarea stam linishtitzi in timp ce sufletul ni se transforma in buruiana shi ia chipul tURMEI de rinoceri, ori hipopotami ori broashte raioase de balta... care nu zic oameni ci oacoac... asha fac toata ziua dandu-se pe lac in urmarire de insecte... ca la concertele alea hardrock shi hevymetal... alea morbide...
dar nu trebuie sa mai plangem mortul ca a plect din gLume, ca a murit ci sa-l plangem eventual ca a ajuns in iad... ca a dus o viatza pacatoasa... ca oricum demult era mort, atunci cand a intrat in Bar shi a baut prima bere sau a baut o cafea shi a fumat prima tzigara... deci mortul era printre noi, dar atunci nimeni nu-l plangea...
shi daca nu ne pocaim asha patzim shi noi... deci minciuna este aia care a devenit un mod de existentza shi s-a preschimbat in adevar... fireshte ajutata de propaganda shi de mase... minciuna masificata... mortul comun din gLumea mortzilor cu constitutziile alea ale lor, inventate, ale oamenilor de "bine", baietzii ai "buni" cu "fatza umana"... marii revolutzionar 'beratorii.