Citat:
În prealabil postat de Saurian
Doamne ajută! Nu am mai venit demult pe forumul ăsta și văd că s-a schimbat mult felul cum arată  Sper că și duhul care era aici un timp
Mie mi se pare că toate cântările ortodoxe au un ton mai grav, chiar și cele de înviere care ar trebui să fie mai vesele. De ce oare?
|
Sobrietatea este una dintre caracteristicile muzicii bisericesti bizantine. Spun "una dintre", pentru ca in complexitatea ei, muzica psaltica, prin intermediul celor opt glasuri, are posibilitatea de a exprima o multime de stari si sentimente ale sufletului omenesc. Fiecare glas (eh) are o nota specifica, un ethos care il caracterizeaza. In muzica psaltica cel mai bine exprima veselia glasurile 3 si 7 (enarmonic), in tactul irmologic si stihiraric. Chiar glasul 1, in cele doua forme ale sale (irmologic si stihiraric) si glasul 5 (irmologic) pot fi considerate glasuri care exprima veselia.
Mai este insa un aspect. In remarcarea ethosul fiecarui glas bisericesc conteaza foarte mult interpretarea psaltului. Acesta trebuie sa inteleaga in primul rand si sa redea corespunzator ethosul glasului. Aceasta este lucrul cel mai greu in interpretarea muzicii bisericesti. Cred ca dintre psaltii de la noi, cei care pot face asta pot fi numarati pe degetele de la o mana. Marian Moise dupa parerea mea nu se afla printre acestia.