Citat:
În prealabil postat de mirelat
dar cu pogoramintele cum este? de ce atata inflexibilitate aici?
|
E foarte greu și riscant să faci pogorăminte în unele cazuri că se pot sminti și alții și ar fi o sminteală foarte mare. Să îți dau un exemplu: povestea păr Paisie Aghioritul despre o fată de țăran simplă. A pierdut oile tatălui său și i-a zis asta. Acesta i-a spus copilei să găsească oile dacă nu poate să își pună ștreangul la gât. Fata nu a găsit oile și și-a pus ștreangul la gât. Continua păr Paisie că Biserica nu putea să îi facă slujbă de înmormântare că s-a sinucis dar sigur Dumnezeu a văzut că a făcut asta ca o ascultare și nu o va lăsa. Dacă i s-ar fi făcut înmormântare îți dai seama ce s-ar întâmpla? Fata asta s-a sinucis din ascultare, adică nu s-a gândit că tatăl ei nu vorbea serios. Alții ar putea totuși băga astfel de scuze și mult mai mulți s-ar sinucide. Sper că înțelegi unde bat

Citește și la punctul 1 la ce am spus la ory că am pus o povestioară în care se arată că totuși Dumnezeu lucrează.
Exemplu de sminteală: Era întrebat păr Rafail Noica: "Poți avea relații trupești cu o fată dacă nu ești căsătorit dar ai binecuvântarea duhovnicului?" Păr Rafail Noica a fost foarte întristat de întrebarea asta zicând că de aceea Sf. Părinți cu păcatele trupești erau așa categorici și spunea "nu fă asta" și restul ( dar la început a răspuns clar la întrebare ca Sf. Taină a Cununiei e binecuvântarea duhovnicului. Și totuși nu cred că nu s-ar găsi duhovnici care să dea binecuvântare fără cununie și atunci legalizăm curvia? ).