Citat:
În prealabil postat de traianm
am intrat aici ca sa imi elucidez niste nelamuriri in legatura cu Dumnezeu, credinta, crestinism, dar citind imi creez si mai multe[...]
|
Nu scrie nicaieri in Biblie sa crezi si sa nu cercetezi. Dimpotriva, zice sa "cercetati scripturile", sa "cautati si veti afla". Deci cine este la inceput, sa se documenteze si sa-si caute oameni imbunatatiti care sa-l indrume pe calea cea ingusta, ca de unul singur este extrem de riscant. Si un alt sfat important, din experienta: forumul asta nu-i de mare ajutor... :)
Nu-i de mirare ca Serafimii sunt deasupra Heruvimilor in scara ierarhica, pentru ca primii sunt plini de dragoste dumnezeiasca in comparatie cu Heruvimii cei cu ochi multi, care au cunoasterea deplina a tainelor creatiei.
Iertarea autentica a aproapelui presupune uitarea completa a raului sau, ma gandesc, transformarea lui in bine. Certarea sau insulta va fi perceputa ca o binecuvantare, o palma primita ca un prilej de testare a smereniei, refuzul ispitei unei femei - o cununa a virtutii. Atunci omul se aseamana lui Dumnezeu, cand ajunge desavarsit prin harul Domnului si prin vointa proprie.
Cunostinta binelui si a raului a protoparintilor este de fapt cunostinta raului care survenea in conditiile caderii in pacat. Caci omul cunostea doar binele inainte de pacat, din moment ce "erau bune toate"; el habar n-a avut ce-o sa se intample in cazul neascultarii de Dumnezeu.
1. Cei doi pomi si faptul ca Adam si Eva au cunoscut ca sunt goi - astea sunt metafore si nu are rost sa intram in detalii aici. Sfintii au comentat acestea, documente sunt peste tot.
2. A nu se confunda Dumnezeu cu o entitate transcendenta de tipul celor din Star Trek... Nici ingerii cei mai aproape de El nu-l inteleg si nici noua nu ne este ingaduit sa ne avantam cu gandul in tot felul de speculatii mistice. Un lucru este clar pentru mine: El este atotstiitor, neconditionat de timp si a creat fiintele ingerilor si oamenii rationali, liberi si capabili de sentimente.
Daca o parte din ingeri au crezut ca Il inteleg si pot sa se ridice deasupra Lui, asta este greseala lor. Atunci s-a creat raul ca si consecinta a mandriei si neascultarii lor, sursa raului fiind ingerii cei razvratiti, nu Dumnezeu. Nu putem decat sa speculam tot felul de silogisme care au cauzat caderea ingerilor; cert este ca atunci s-a dat o mare lupta intre ingerii ramasi in ascultarea Domnului si ceilalti, in urma careia primii si-au asigurat mantuirea vesnica, rezultata in urma alegerii lor libere de a ramane buni (asa cum au fost creati), pe cand ceilalti au ajuns in conditia demonica, fara posibilitatea de a se intoarce vreodata la conditia initiala.
Asa cum ei au fost creati liberi, si oamenii au avut aceasta calitate, fiind dupa chipul lui Dumnezeu. Nu este tocmai corect sa spui ca omul a fost creat muritor; omul nu a fost initial nici muritor, nici nemuritor. Ar fi ramas nemuritor daca ar fi ales de bunavoie sa ramana in ascultarea Creatorului si a murit (spiritual vorbind) in insasi clipa caderii in pacat. Iar sensul mortii este acela de curatire de rau prin moarte si inviere, ca solutie divina impotriva planului demonic de pervertire a creatiei lui Dumnezeu (Lucifer a fost fentat, vorba ta).
Pai omul nu a fost creat instantaneu, ci in timpul "zilei" a sasea - care zi se poate defini ca o perioada lunga de timp (yom din ebraica = zi sau era sau eon). Nu stim noi cum anume s-a intamplat asta, cert e ca a durat foarte multa vreme. Evolutionistii cred ca stiu cum, insa noi ramanem mai sceptici la versiunea lor... Eu unul stiu ca pentru toata creatia Dumnezeu a zis "Sa fie!", pe cand in cazul omului a zis "Sa facem!" Deci cred ca omul a fost facut din pamant sau din lut, cum scrie, tot evolutiv, dar cum anume n-am de unde sa stiu.
Si inca ceva: Dumnezeu are raspuns din veac la problema raului care a aparut in lume. Fara sa predestineze, a stiut ca Lucifer si ai lui I se vor impotrivi (din proasta intelegere a libertatii), ca omul va cadea (amagit de cel rau); insa El este Amin si la Dumnezeu este numai DA! El stie cum sa transforme raul in bine, cum sa invinga posibilitatea lui NU pe care l-au imbratisat unii ingeri si unii oameni... Caci altfel, vorba ta, Lucifer l-ar fi fentat intr-un fel, limitandu-I posibilitatea de a crea si alte lumi din posibilei infiltrari a raului, adica Dumnezeu n-ar mai fi fost atotputernic atunci, nu?