View Single Post
Vechi 11.03.2009, 20:13:00
mucenitza mucenitza is offline
Junior Member

Data înregistrării: 28.02.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de emanuel2007 Vezi mesajul
no , chestia cu gnosticismul este o erezie ... nu are cum ca in bis ortodoxa de 2000 de ani incoace sa nu se fi cunoscut la orice ora adevarata credinta in Hristos ; Hristos nu ar fi ingaduit una ca asta , odata ce El a spus ca pe bis Sa nu o vor birui portile iadului , adica ereziile si orice fel de necunostinta despre Dumnezeu ... deci , Iisus nu a luat deloc pe toma deoparte si nu i-a zis nimic deosebit ; iar toma daca ar fi stiut ceva despre Iisus , special , cu siguranta ca ar fi descoperit si celorlalti apostoli si intregii Biserici ; mai mult , chestia asta ca ceilalti apostoli ar fi aruncat cu pietre in toma pentru asta , este o erezie si blasfemie , deoarece apostolii , care au fost sfinti , nu aveau cum sa respinga un adevar despre Iisus ... in afara de iuda desigur ...
iar io nu am nimic cu gnosticismul , nici in ceea ce am spus mai sus ; am vrut sa zic ca exista inaintea lui Dumnezeu nu numai o ierarhie exterioara preoteasca , ci si una interioara preoteasca , in sensul ca fiecare crestin este preot , chiar daca nu este hirotonit ... in sensul acesta fiecare crestin conduce Biserica ortodoxa , bis ortodoxa nu este a nimanui decat a lui Hristos , si in acelasi timp apartine tuturor crestinilor ortodocsi de pretutindeni in egala masura ... deci exista si o ierarhei interioara si o preotie interioara a fiecarui crestin ; si deci nimeni nu este dator cu ascultarea altui crestin decat numai atunci cand il indeamna constiinta ; ascultarea este numai intru Hristos si nu de forma ... deci fiecare crestin are in egala masura dreptul sa hotarasca iin Duhul Sfant in bis ortodoxa , la fel de mult ca si orice patriarh sau preot ... nu este patriarhul mai mare decat nici cel din urma crestin , atata timp cat cine hotaraste hotaraste intru Duhul sfant ; adica o hotare a unui patriarh in duhul sfant este la fel de mare ca si o hotare a unui simplu credincios daca aceasta din urma este hotarare in duhul sfant ; de aceea la sf liturghie este chemat orice pacatos , si cel din urma , sa se roage si pentu patriarh ... nu exista ierarhii in bis ortodoxa , ierarhia este numai o simpla formalitate , iar regula ortodoxiei este tocmai aceasta : niciodata nu ne conducem dupa forme , niciodata nu credem in forme , ci numai in Dumnezeu ... deci sinodalitatea se extinde la orice credincios din biserica , atata timp cat fiecare credincios este preot si poate hotara in duhul sfant ...

interesanta ideea asta cu sinodalitatea extinsa la orice credincios ...

dar evangheliile apocrife ( gnostice ) sunt scrise de eretici nu de sfinti sau apostoli ...
totusi,descoperirea de la NAG HAMMADI din 1945,si anume a evangheliei dupa Toma,este o culegere de texte si pilde ale lui Isus care vorbeste in parabole,nu contest ca nu ar fi o erezie lucrarea asta,dar de ce a fost interzisa de catre Atanasie al Alexandriei in anul 367 si in prezent este la muzeul din Egipt?de ce nu s-a ars sau altceva?este tinuta in secret la muzeu iar Vaticanul o considera o erezie,de fapt printre alte pilde ale lui Isus ar fi si ceva de genul"Imparatia mea este in voi,inlauntrul vostru si nu in cladiri de lemn sau din piatra,spargeti o bucata de lemn si acolo ma veti gasi.oricine va gasi intelesul acestor cuvinte acela nu va gusta moartea".Vaticanul considera aceasta o erezie.
Cam cum s-ar putea interpreta toate astea?eu nu sustin gnosticismul sa nu mi-o iei in nume de rau
Reply With Quote