„Dialog in tren
_Parinte, s-au prezentat ei,eu sunt colonel; eu sunt maior; eu sunt capitan.
Si maiorul zice asa:
Parinte uite ce-i , vreau sa-ti spun ceva. Nu este o absurditate sa credem noi in ceva ce nu se vede? Dvs spune-ti ca exista Dumnezeu, dar l-a vazut cineva vreodata?Este o nebunie sa creada cineva in ceea ce nu se vede!
Domnilor, zic, v-am spus de la inceput: aveti cuvant de onoare, ca nu va suparati?Ca incepem o discutie serioasa de acum?
-Va vad oameni destepti, eu sunt un prost,dar o sa incepem asa povestea cu Dumnezeu, cum ne-om pricepe noi.Uite-i ce domnilor; eu am sa va spun ca dvs sunteti nebuni!
-Ia auzi, mai ,popa , ne face nebuni!
-Sigur!Si , daca n-am dreptate, la prima gara, predati-ma la politia garii!Daca n-am dreptate.
Dar intai am sa va demonstrez de ce va numesc nebuni.
Imi ziceam;”Lasa ca-i vorba sa marturisesc pe Dumnezeu!Nu conteaza ce urmeaza de aici”.Eram bucuros de asta.
-Mai intai , ce zice Duhul Sfant in Psaltirea la noi in Scriptura, la inceputul psalmului 13 si inceputul psalmului52:” Zis-a cel nebun in inima sa: Nu este Dumnezeu!”
Al doilea. Dumneata i-a vino incoace!Mata ai spus ca este o nebunie sa crezi in ceea ce nu se vede?
-Da eu!
-Pai v-am spus ca dvs toti n-aveti minte. Toti sunte-ti nebuni. Stiti de ce?Am tot dreptul sa va fac nebuni.
-Dar ptr ce ?Ptr ca eu n-am vazut mintea nimanui niciodata!Si atunci nu-i o nebunie sa cred eu ca aveti minte, daca n-am vazut-o?
-Pai cum sa cred eu ca aveti minte, daca n-am vazut minte de cand sunt eu?Nici la voi , nici la mine.Cum este?Alba , neagra, rosie?Ce forma are?Patrata, dreptunghiulara?Cum este domnule, forma culoarea?Daca imi aratati aceste insusiri la minte , eu atunci zic ca aveti minte, daca nu, n-avet deloc!
-Afara de asta, se crede de toata lumea de pe glob ca oamenii au minte? Se crede. Fara sa se vada. Iata un argument ca toata lumea crede ca are minte!Si dvs credeti si eu , dar nu vedem mintea.
Dar viata ati vazut-o vreodata?Si cu toate acestea cine zice ca-i mort, cand este viu si are viata? Se vede viata?
-Nu se vede!
Si atunci nu-i o nebunie sa credem noi ca oamenii au viata?Daca n-o vedem?
-Dar viata se manifesta, parinte.
-Foarte bine. Prin manifestarile ei se crede ca exista, cu toate ca n-o vezi.
Asa-i si Dumnezeu. Care –s manifestarile Lui in lume?
Si am inceput sa spun toate puterile sufletului:cugetarea, alegerea,hotararea,mihnirea,intristarea,bucuria.
Le-ati vazut vreodata pe acestea, caci acestea sunt puterile sufletesti.
Dvs aveti manie?A-ti vazut-o vreodata?Dvs aveti cugetare, gandire?Ati vazut-o vreodata?Aveti pofta?Aveti, ptr ca acestea sunt puterile sufletului- cea manioasa si cea poftitoare………”…….restul il gasiti in cartea „Ne vorbeste Parintele Cleopa”vol 6
"Și Iisus i-a zis:Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău:iată întâia fi cea mai mare poruncă.Iar cea de a doua asemenea cu aceasta:Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți".
|