ISPITA CRESTINILOR CU ADEVARAT ORTODOXI DIN VEACUL DE ACUM
In Pateric scrie ca Sfintii Parinti ai schitului au profetit despre neamul cel de pe urma . A intrebat unul : ” Ce lucram noi ? ” Si raspunzand unul dintre dansii , marele avva Ishirion , a zis : ” Noi am lucrat poruncile lui Dumnezeu ” . Si iarasi intreband a zis : ” Cei de dupa noi ce vor face oare ? ” . Si a zis : ” Vor face numai pe jumatate din cat am lucrat noi ” . ” Dar cei de dupa dansii ce vor face ? ” . Si a zis : ” Neamul acela nu va putea face nimic ; ci le va veni ispita si cei care se vor afla incercati in vremea aceea vor fi mai mari decat noi si decat parintii nostril ” . Ce ispita infricosatoare va fi oare , sa se arate lamuriti cu toate ca nu vor face minuni si vor fi mai mari decat pustnicii cei mai minunati ? Ispita neamului celui de pe urma a si sosit , mai grozav acum , cu apropierea venirii lui antichrist incat ameninta sa-i piarda pe cei alesi . Si nu-i atat de periculoasa ispita care vine de la vrajmasii lui Dumnezeu , de la atei , de la cei cu grija numai la cele pamantesti sau de la cei destrabalati care nu por usor sa vatame pe crestini . Pericolul vine de la fratii cei mincinosi , care sunt dusmani ascunsi cu atat mai periculosi , cu cat ei cred ca ei sunt frati curati . Predica si ei Ortodoxia dar oarecum schimbata si prefacuta dupa placul lumii acesteia si a stapanitorului acestei lumi . Predica lor e ca o hrana prielnica care a inceput sa se strice si in loc sa hraneasca otraveste pe cei care o mananca . Ei aduc tuburare in randul crestinilor . Acestia sunt ispita cea mare a neamului celui de pe urma . Despre ei a profetit Domnul ca vor fi in veacul cel de apoi : ” Multi vor veni intru numele Meu si pe multi vor insela ” . Vorbesc si fratii mincinosi de sfanta si preadulcea ortodoxie , de dragoste , de curatie , pentru fapta buna , de smerenie si de virtute , si ajuta obstile crestinesti . Cat e de greu pentru ortodoxii cei curati si simpli sa inteleaga pe cine au inaintea lor . Cat e de usor sa fie atrasi de ideile lor cele “filosofice”si sa ii creada . Daca rascoleste cineva adanc in sufletele acestor oameni , va gasi nu dragostea cea fierbinte pentru Dumnezeu , ci inchinarea unui idol care se numeste “om” . De multa ori inseala rautatea , prefacandu-se in chipul faptei bune . Dupa cum a spus si Sf. Dorotei : ” Nici o rautate si nici unul dintre eresuri , nici insusi diavolul nu poate sa insele pe cineva , numai daca se preface in chipul faptei bune ” . Dupa cum si Sf. Apostol zice ca insusi diavolul se inchipuie in inger luminat . Neghina numeste Sf. Vasile cel mare pe ereticii care strica invataturile Domnului si amestecandu-se ei cu trupul cel sanatos al Bisericii ca , fiind neobservati , sa faca vatamare .
|