View Single Post
Vechi 14.03.2009, 16:11:13
emanuel2007
Guest

Implicit

DIN VEDENIA STARETULUI IOASAF DIN MANASTIREA SF SAFA ,ANUL 1854
… si mergand noi putin am vazut de departe si alti oameni , si acestia cu haine calugaresti imbracati , ca si ceilalti dinainte . Insa imbracamintea si fetele lor straluceau mai mult decat soarele si aveau mai multa si mai mare slava decat decat ceilalti . Si il intrebai pe povatuitorul meu zicand : Sfinte Mare Mucenice Gheorghe , cine sunt acestia ? Ce sunt de au atata slava , stralucire si frumusete si ce au savarsit in viata lor ? Atunci mi-a raspuns zicand : ” Acestia sunt calugarii cei de acum care fara povatuitori si fara pilda faptelor bune ale altora , ci numai din singura lor bunavointa au ravnit faptele bune ale calugarilor celor de demult , savarsind faptele cele bune ale lor , bineplacand lui Dumnezeu . Si pentru. aceasta i-a proslavit pe ei Dumnezeu”. Iar eu iarasi i-am zis : ” In vremea aceasta au lipsit faptele bune din lume , dar cum se poate sa fie in ea acest fel de oameni alesi ” ? Si mi-a raspuns zicand : ” Acest fel de oameni alesi sunt putini in zilele acestea in lume . Dar cel ce va face in zilele acestea putine fapte bune , dupa puterea lui , si va placea lui Dumnezeu mare se va chema aici in imparatia lui Dumnezeu . Caci cine va face cateva fapte bune , le face din singura lui bunavointa , fara povatuitor si fara pilda altora . Si pentru aceasta Dumnezeu ca pe niste desavarsite le primeste .Frate , in zilele acestea au lipsit faptele bune din lume s-a inmultit rautatea , a prisosit nedreptatea , a lipsit dragoatea , s-a prapadit adevarul din gurile oamenilor , a incetat cuvantul lui Dumnezeu si se obisnuieste osandirea si minciuna . In loc de smerenie , inaltarea , in loc de dragoste , vrajba , in loc de milostivire , nemilostivirea , in loc de dreptate , nedreptatea . S-au inmultit tinerea de minte a raului , pizma si altele asemenea . Toti s-au abatut la rau . Nu este cel ce face bine . Foarte putini sunt cei ce uneltesc faptele cele bune si plac lui Dumnezeu . In zilele acestea se potriveste : ” cel ce mantuieste , mantuiasca-si sufletul sau ! ” Nimeni sa nu astepte ajutor de la altul , ci numai de la Maica Domnului . Cel ce va cadea la dansa cu tot sufletul , il va povatui si cu adevarat se va mantui , pentru ca toate cate le voieste le poate , caci “ Mult pot rugaciunile Maicii spre imblanzirea Stapanului ”……” Doamne ,vezi si asezarea lumii ! Unde este pilda cea buna ? Unde este indemnarea ? Ca de ar fi cineva sa voiasca sa faca binele , il face numai din buna lui vointa , caci duhovnicii si staretii il opresc . Fiecare cele pentru folosul cel trupesc al sau cauta . Pentru aceasta te rog , invata-l sa faca voia Ta ! Povotuieste-l la calea mantuirii ! Chiverniseste-i in pace viata lui ! Fa-l mostenitor imparatiei Tale , caci toate cate le voiesti , le si poti ” . Si iarasi a raspuns Imparatul si a zis : ” Gheorghe , iubitul Meu , vad starea lumii , cuvintele Mele au incetat din gurile oamenilor . In locul cuvantului meu , osandirea . In locul dragostei , uraciune , vrajba si pizma . In loc de dreptate , nedreptate . A pierit adevarul . A lipsit smerenia . A prisosit rautatea , sodomia , curvia , preacurvia . S-a stricat lumea . Aceastea toate le fac nu numai mirenii : barbatii si femeile , ci si preotii si calugarii . Ma patrund la cele dinauntru : a doua oara Ma rastignesc . Si-au spurcat desavarsit chipul calugaresc cel ingeresc . Insa toate le rabd cu nerautate , asteptand indreptarea si pocainta lor . Iar pe acesta n-am incetat a-l povatui pana astazi ca sa faca voia Mea . Nu am incetat a-l striga prin cuvant viu sa faca ceea ce nu-Mi place Mie . Iar el glasul Meu auzindu-l si cunoscand cum ca Eu sunt , dupa cum s-a adeverit de la multi duhovnici si robi ai Mei imbunatatiti , nu M-a ascultat . De multe ori i-am adus aminte de cea dintai petrecere a lui ca sa se intoarca iarasi la aceea , dar el a ramas neindreptat . Deci fara raspuns este inaintea Mea ”
Reply With Quote