View Single Post
Vechi 15.03.2009, 13:57:37
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit ciucurele de la metanier !

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
metania este NUMAI din noduri si cu Sf.Cruce... restul: bilute, cruciulite, ciucurei, impletituri frumoase ca aripi de ingeri (se numesc "serafimi") sunt cu rol ORNAMENTAL!!! sunt 'mofturii" mandriei... o metanie este SIMPLA fara alte adaosuri... cu ea trebuie sa ne rugam nu sa ne mandrim de frumusetea ei.. si de aspect...!!
Toate metanierele au noduri, cruce si ciucuras. Metanierul nu este ceva lucrat la intamplare, deci fiecare detaliu al sau este deosebit de important.Bratarile si alte minunatii ce se mai gasesc pe la pangare nu sunt metaniere, ci chestii urate si lipsite de orice rost duhovnicesc.

Siragul de metanii este in general impletit din lana, amintindu-ne prin aceasta ca suntem oi ale Bunului Pastor - "Voi sunteti turma si Eu Pastorul". Crucea siragului de metanii ne aminteste de asemenea de jertfa lui Hristos si de biruinta vietii asupra mortii, a smereniei asupra trufiei, a iubirii altruiste asupra egoismului, a luminii asupra intunericului.

Iar ciucurele - "canaful", asa cum e numit in limbajul monahal - datorita faptului ca [COLOR=red]era folosit pentru stersul lacrimilor[/COLOR], ne aminteste ca ar trebui sa plangem pentru ca am ranit dragostea lui Dumnezeu, prin pacatele noastre. Pe langa aceasta, tinand cont ca inca din Vechiul Testament ciucureii erau utilizati ca decoratie pentru vesmintele sfinte, ei ne amintesc de traditia sacra la care participam prin folosirea siragului de metanii.

Recunosc ca am vrut sa rup acel ciucure, fiind sigur pe mine ca este inutil. Apoi am citi cele de mai sus si m'am rusinat, vazand cat rost este in toate cele pastrate de la Parinti. Au secat lacrimile iar rostul ciucurelui a fost si el uitat.
Reply With Quote