Sute de copii din Cluj s-au întors din străinătate la școlile din România
Marti, 18 Noiembrie 2008 08:25
Ultimul update: 18 Noiembrie 2008 13:06
Vot:
1296 vizualizari, 0 comentarii, 3 voturi
Taguri: Cluj, elevi, Italia, părinți, școli, Spania, străinătate,
Aproape 400 de copii s-au întors din străinătate la școlile din județul Cluj. Unii dintre ei au revenit în țară împreună cu părinții, care si-au pierdut locurile de muncă, alții s-au întors de bunăvoie pentru că nu s-au adaptat condițiilor de acolo.
Video (1) Foto (1)
Vezi Galerie Articol
Cei mai mulți dintre copiii care s-au reînscris în școlile clujene au studiat unul sau mai mulți ani în Spania sau Italia.
"Acum 5-6 ani am plecat din clasa a 4-a în Barcelona cu părinții, la școală la început a fost greu până am învățat limba. Am venit din mai multe motive nu m-am putut acomoda foarte bine", spune Vlad Pralea, elev întors la școala din Cluj.
Câteva probleme apar însă și în România. Profesorii spun că elevii întorși în țară întâmpină cele mai mari probleme tocmai la limba română.
"N-aș putea spune că întâmpină foarte mari dificultăți. Sigur, greutăți există, cele mai multe le întâlnesc la limba si literatura română", a precizat Mariana Dragomir, director Colegiul Mihai Eminescu
Cei mai mulți dintre elevii care revin în țară aleg să studieze în școli bilingve.
[COLOR="Red"]"Chiar dacă a început școala de două luni zilnic avem solicitări din partea părinților care s-au intors în România cu copiii lor pentru înscrierea în acest an școlar. Din vară, avem înregistrate aproape 400 de astfel de cereri", a declarat Anca Radu, purtător de cuvânt ISJ Cluj [/COLOR]
Cereri multe sunt depuse și la Direcția de Muncă, acolo unde părintii copiilor solicită reluarea acordării alocației de stat.
Autoritățile se așteptă ca numărul celor care se întorc din străinătate să crească în următoarele luni, din cauza crizei financiare mondiale.
|