Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Există tradiția că sufletul mortului veghează timp de trei zile lângă corp, insă apoi il părăsește pentru că nu se mai recunoaște in el pe măsură ce putrezește. Așa se explica de ce la invierea lui Lazăr s-a subliniat minunea și pentru că se depășise această perioadă.
In cazul inmormântării Mântuitorului, Evangheliștii menționează un singur giulgiu, simplu , de in, in care este invelit corpul, pe când Ioan giulgiuri , fâșii de pânză cu care era acoperită inclusiv fața. La sinoptici nu apar aromatele ( de altfel , acesta este motivul pentru care femeile mironosițe vin după sabat la mormânt, reglementare stipulată special și in Talmudul babilonian ) , pe când la Ioan, Nicodim a adus "ca la o sută de litre de amestec de smirnă și aloe", astfel că giulgiul este " cu miresme", " precum este obiceiul la evrei". <<< Va urma >>>
|
Se pare insă că aromatele nu erau folosite la fixarea fâșiior de pânză pe corp ci erau arse la mormânt. Unii spun câ mormântul lui Iisus era săpat in stâncă. Ioan spune doar că mormânul era intr-o grădină, aceeași in care Mântuitorul a fost răstâgnit, fiind, de aceea, aroape. Matei, Luca și Ioan arată că mormântul era nou, fără ca nimeni să mai fi fost înainte ingropat in el. Matei adaugă chiar că mormântul îi aparținea lui Iosif din Arimateea.