Comina,cred ca ai alunecat spre extreme in afirmatiile tale si chiar daca ai redat anumite citate ale unor parinti cunoscuti si intelepti asta nu inseamna ca trebuie sa denigrezi taina casatoriei,care este o taina in timp ce calugaria nu reprezinta o taina in canoanele bisericesti.Este o mare aberatie sa consideri casatoria "numai pacat",numai pacat poate sa fie si viata de monah daca cineva nu poate sa adopte o viata curata.Daca toata lumea ar gandi astfel despre casatorie nu s-ar mai naste oameni care sa-l slaveasca pe Dumnezeu,nu s-ar mai naste sfinti parinti care sa propovaduiasca Cuvantul lui Dumnezeu,si maretia lumii nu s-ar mai vadi prin ceea ce sadeste Dumnezeu in oameni.
Calugaria,de multe ori este prost inteleasa,nu trebuie sa fii sfant ca sa tinzi spre a te sfinti,ci trebuie sa fii pacatos,sa lupti cu instinctele sa te desavarsesti prin cunoasterea fiintei tale muritoare,sa o modelezi in asa fel incat sa te adaptezi spiritului si vietii monahale.Dar crede-ma,in manastire n-ai sa gasesti nici pe departe viata care s-a format deja in viziunea ta,din pacate nu este deloc asa.Si stii de ce?,pentru ca suntem oameni,si-acolo sunt oameni........si unde sunt oameni sunt si pacate,sunt patimi si neputinte,sunt laturi perfide ale unei tendinte care nu reuseste pe cat ar dori sa se materializeze,tendinte dincolo de structura umana,adica desavarsite.
Nici macar nu ar trebui sa ceri sfaturi pentru decizia ta,adevarul il gasesti in interiorul tau,nimeni nu-ti poate da dorinta pentru detasarea de lumea sociala,asa cum nimeni nu ti-o poate lua,doar perceptia ta despre ceea ce te-nconjoara,care poate sa oscileze dintr-un motiv sau altul.
Nu stiu cati ani ai,dar cu siguranta nu destui cat sa poti lua o hotarare atat de radicala,pentru ca dupa parerea mea,oamenii cu tendinte spre monahicism ar trebui sa mearga la manastire la o varsta destul de matura,ca o consecinta a faptului ca sunt capabili sa constientizeze cat de importanta este aceasta schimbare...majora.
Dar,inca o data,CREDE-MA!,la manastire n-ai sa gasesti sfintenia pe care crezi ca o cauti in acel loc,nu este o critica ci o realitate care trebuie digerata multilateral,fara a renega atatea trasaturi omenesti care ne-nconjoara oriunde ne-am afla.
Sincer,este un subiect mult prea complex,si pana nu-l aprofundezi fizic si mental,nu prea ai cum sa-ti faci o parere obiectiva despre el.N-ar fi rau sa te rogi permanent pentru ca Dumnezeu sa-ti limpezeasca gandurile si simtirile,sa te indrume spre calea care se poate adapta mai clar cu personalitatea ta.Dar sa nu incepi prin a detesta si defaima lucruri lumesti randuite de acelasi Dumnezeu caruia vrei tu sa te dedici,randuite cu aceiasi Intelepciune divina.
|