Citat:
În prealabil postat de scrabble
Tocmai am citit intreg psalmul 108 si este in intregime un blestem. E o ruga catre divinitate sa se abata tot ce-i mai rau asupra dusmanului celui ce se roaga. De ce n-ar trebui citit de mireni psalmul 108? Poate n-ar trebui interpretat, ca multe alte texte din scripturi, insa nici sa-l citeasca omul n-are voie?
|
Tocmai de aceea
nu trebuie citit acest psalm, ca este inteles in acest mod, ca "o rugaciune" spre raul dusmanului, pe care Hristos ne spune sa-l iubim. Si cu siguranta citirea acestuia ne ne-ar face sa ne iubim mai mult vecinul sau colega de serviciu, pe care nu o suportam, ci mai mult sa ii uram si sa ne intarim in rautatea inimii noastre.
Matei 5,44-45 - "Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau". Iar Eu zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti."
Ar trebui sa aflam
contextul scrierii acestui psalm si rostul sau. Deci, putem cauta inca despre el, fara a-l folosi insa. Iar daca slujbele Bisericii nu l-au luat in calcul, nu cred ca e o problema de intelegere a lui, ci de pedagogie duhovniceasca, caci nu are cum sa nu-l fi inteles nimeni pana acum.