View Single Post
Vechi 18.03.2009, 16:01:27
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Paul Evdokimov : "Vârstele vieții spirituale ", trad.de Pr.Prof.Ion Buga

O carte ce o recomand tuturor și când spun tuturor,mâ refer și celor ce nu cred in Dumnezeu și celor sceptici, ateilor sau celor aflați in cumpănă . O carte care răspunde la intrebarea : "de ce este credința atât de dificilâ" sau la intrebările ce le regăsim aici pe forum, legate de existența lui Dumnezeu ( multe din ele la Topicul Generalități ) .
<<< Din perspectivă creștină, credința este un limbaj specific cu care am fost dăruiți de Dumnezeu pentru a dialoga cu El. O percepere concretă a divinității, cum ar fi cea mijlocită de simțuri, ar impune omului acceptarea fără echivoc a prezenței divine. Relația om-Dumnezeu ar fi dominată de evidență, de percepție , de constatare. Această perspectivă ar exclude insă libertatea de decizie a omului in raport cu Creatorul său. Iar libertatea este cel mai prețios dar pe care Dumnezeu l-a făcut oamenilor. Teologul rus Paul Evdokimov zărește o legătură indisolubilă intre darul libertății și cel al credinței. Pentru a crede, trebuie să fii liber de evidențe constrângătoare. In același timp, credința asumată in mod liber poate deveni izvorul unor convingeri de nestrămutat, mai puternice decât orice evidență. >>> . In funcție de timp, voi reda fragmente, din cele lăsate de Paul Evdokimov și nu rezist să nu inchei această postare , cu un citat din scrierea lui : "Stiința iși impune viziunea ei asupra lucrurilor văzute, verificabile, și mă obligă să o accept. Eu nu pot să neg existența unui vierme din pământ, nici a unui virus, dar pot să neg existența lui Dumnezeu. Aceasta pentru că, după Sf. Apostol Pavel, " credința este vederea lucrurilor care nu se văd". Ea transcede ordinea necesității. "Fericiți cei ce nu au văzut și au crezut" vrea să spună : cei ce au crezut fără să fie obligați, forțați , constrânși să o facă. "