Draga vsovi,
Inca o data, te rog, staruitor, sa nu mai pocesti limba romana cu hidoseniile "sh" si "tz". Te discreditezi pe tine insuti si faci mesajul greu de citit pentru cei care au invatat limba romana la scoala. Crede-ma, cand ai romana ca limba nativa este foarte usor sa pui in minte diacritice peste literele carora le lipseste asa ceva. "Sh" si "tz" sunt o practica abominabila si nu au nici o scuza, oricat ti-ar dori sa crezi altfel.
Sa revenim la subiectul discutiei. Argumentatia ta este ca din respect pentru mosi si stramosi trebuie sa avem un stat crestin. Ce este un stat crestin? Este un stat in care religia este impusa cetatenilor prin lege? Este un stat in care alte confesiuni sunt suprimate in favoarea a ceea ce cred conducatorii efemeri ca este calea cea corecta?
Sau este un stat in care toleranta si libertatea sunt principiile de baza?
Tinerii care au murit la Revolutie nu au murit pentru credinta ortodoxa, ci pentru ca se saturasera sa le spuna statul ca ateismul multilateral dezvoltat este singura cale demna de urmat. Au murit pentru libertatea de alegere, de miscare, de exprimare, de asociere.
Tu vrei un stat crestin din inertie, calci in picioare credinta altora care au buletin de Romania, ca si tine. In momentul in care iti doresti stat religios nu esti cu nimic mai presus de Romania comunista sau de Iranul islamic.
Stramosii nostri au fost in proportie covarsitoare crestini si romani. Astazi granitele se trec doar cu buletinul iar in cateva decenii sintagma de stat national va dispare si de la noi din Constitutie, asa cum a disparut la altii. Incepe sfarsitul epocii statului national.
Cum arati ca esti om, daca ii impui altuia credinta ta, doar pentru ca stramosii tai au fost crestini? Nu esti mai cetatean ca alti cetateni, vsovi. Nu esti mai roman ca ungurii nascuti in Harghita, oricat ai vrea sa crezi asta, pentru ca cetatenia e un cumul de drepturi, care drepturi sunt atestate de carte de identitate sau pasaport.
Suntem un stat multietnic si multireligios. Suntem un stat democratic in care toti cetatenii trebuie respectati. O anume religie nu are ce sa caute in mecanismul statal.
Scolile de stat trebuie sa ramana in continuare scoli de stat. Educatia religioasa se poate face acasa sau la scoli particulare, nu trebuie sa fie treaba statului. E o separare normala, benefica si de dorit, cu avantaje de ambele parti.
Eu nu doresc sa platesc salariul preotilor care propovaduiesc idei contrare cu ale mele, si totusi de 3 ani de zile de cand am loc de munca si platesc impozit, statul exact asta ma forteaza sa fac.
Nu e o batalie impotriva ortodoxiei, e o batalie pentru dreptul meu ca ateu agnostic de a nu asculta "Tatal Nostru" in fiecare dimineata la postul national de radio. E o batalie pentru minoritatile de islamisti din Delta Dunarii de a nu fi aparati de o armata in care exista preoti militari ortodocsi. E o batalie pentru a putea sa-mi trimit copiii la scoala ca sa invete, nu ca sa fie indoctrinati religios.
Unde este toleranta crestina? E chiar atat de grav ca-mi vreau drepturile respectate, vsovi? De ce vrei sa ma faci sa cred ca Iisus a fost singurul crestin adevarat?
|