View Single Post
Vechi 21.03.2009, 13:13:02
Thheo Thheo is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Cand au ajuns la Alexandria era seara .Acolo era o vila mare si proprietarul nu era acasa. Calugarul cel tanar s-a uitat oleaca la casa, si numai cel vede pe varful casei. Intr-un ceas a desfacut toata casa . Cel batran s-a minunat , cum intr-un ceas a sfaramat toata casa , si s-a speriat cand a vazut asta. Dar acum , fiindca ajunsese in Alexandria, putea vorbi.Cand s-a dat jos acela, l-a luat deoparte si l-a intrebat:
-Ia asculta frate!De acum nu mai pot tacea!A fost juramant intre noi sa nu vorbim pana aici? Sa-mi spui tu mie ce esti tu? Drac esti , om esti, oei inger esti?
-Dar de ce parinte?Am facut ceva rau?
- Mai . de trei zile , de cand mergem impreuna , ai facut numai lucruri rele!
-Dar ce-am facut, parinte ,rau?
-Pai bine, mai, oamenii aceia de acolo, cand ne-am coborat din munte , nu ne-au primit ?Nu ne-au ospatat?Si ce au avut ei mai scump , un blid de argint, nu l-ai furat si l-ai aruncat in apa?
-Si ce zici, parinte?
-Rau ai facut !Mare sminteala , ca oamenii aceia ne judeca ca am furat!
- Parinte , trei lucruri mari si bune am facut acolo!Blidul acela de argint era litierul de la biserica din acel sat .Il furase strabunicul acelora, dar ei nu stiau , Era scris pe dansul cu slova bisericeasca veche:”Acesta este litierul bisericii Sfantului Nicolae , donat de familia cutare, si cine il va instraina de la biserica sa stea in iad , pana il va intoarce inapoi.”
Asa scria pe blid . Si din cauza blidului aceluia, noua suflete care l-au folosit , se munceau in iad, Si acum aveau sa mearga si acestia in iad , fiindca il foloseau . Si mie mi-a fost mila de dansii si am furat blidul ; dar mie nu mi-a trebuit, ca l-am aruncat in apa.
A doua zi va veni paracliserul bisericii sa se scalde , si va afla vasul .Acela de la biserica , cunoscand slova bisericii , o sa-l duca la preot . Si cand v-a pune blidul in Sfantul Altar , cei noua vor iesii din iad , ptr ca este scris acolo:” Sa stea in iad pana il vor intoarce inapoi „.
Deci eu parinte , trei lucruri bune am facut acolo:i-am scos pe cei 9 din iad , i-am pazit pe acestia vii sa nu intre si am dat blidul bisericii inapoi, ca sa-l aiba, ca era de mare nevoie, Si tu zici ca rau am facut, dar eu bine am facut!
"Și Iisus i-a zis:Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău:iată întâia fi cea mai mare poruncă.Iar cea de a doua asemenea cu aceasta:Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți".
Reply With Quote