-Dar acolo, cand am ajuns in marginea satului, de ce ai aruncat cu pietre in biserica?
-Aceea era biserica cea pustie!Si biserica fiind pustie , dracii jucau pe Sfanta Masa , pe geamuri, pe biserica si radeau de pustiirea locasului lui Dumnezeu, si mi-a fost ciuda.Si ai vazut ca am facut cruce pe acele pietricele si am inceput a zvirli in biserica , iar diavolii au fugit de acolo!Eu n-am bulgarit biserica, ci pe diavolii care erau acolo!
-Dar acolo de ce ai dat foc la casa copiilor?Ai vazut copilasii si nu ti-a fost mila de ei?
-Ba mi-a fost mai mila ca tie!Si am caut foarte bine.Ai vazut ca acei copilasi nu aveau nici mama , nici tata, si au ramas cu cocioaba aceia de casa. Dar nu stiau ei ca in prispa casei este o comoara ascunsa de un strabunic de-al lor .Un vas cu bani de aur curat.Si eu am dat foc casei, ca ei traiau in saracie si nu stiau ca au comoara in prispa casei.
Dupa cateva zile , copiii vor cauta pe-acolo sa vada cea mai ramas , si vor da de aceasta comoara si o sa cheme pe un mos de-al lor, care-i epitropul bisericii.Acela, fiind un om cu frica de Dumnezeu, va lua in grija sa copiiiaceia si cu banii gasiti le va face o casa mare cu tot ce le trebuie, o sa-i poarte prin scoli si o sa ajunga oameni mari si credinciosi.
Si tu zici ca rau am facut, parinte, ca am dat foc casei, dar eu am facut bine, ca daca nu dadeam foc casei, nu gaseau comoara.
-Dar aici , de ce ai stricat casa?
-Parinte, casa asta frumoasa a fost facuta cu bani de furat. Si era poruncit de la Dumnezeu asa:”Fiindca s-a facut cu osteneala straina si cu bani de furat , aici barbat cu femeie niciodata nu vor trai!Femeia trebuia sa moara la primul nascut . Bumai barbatul vaduv avea sa traiasca toata viata in casa aceasta”.
Si am stricat casa , ca ei sunt dusi la o nunta , si cand vor venii si vor vedea ca totul este sfaramat , vorface inapoi o casa mai mica, cu osteneala lor proprie si nu va mai muri nevasta la primul copil .Si tu zici ca rau am facut , dar eu am facut bine, dupa voia lui Dumnezeu.
Atunci a intrebat calugarul:
-Sa-mi spui tu mie , mai frate ,cate minuni mari ai facut , ce esti tu?
- Dar sa-mi spui si sfantia ta , ce te-ai rugat lui Dumnezeu!
-Eu ma rog de cativa ani , sa-mi arate Dumnezeu judecatile Lui, ca mi s-a parut ca multe lucruri nedrepte ingaduie Dumnezeu in lumea asta.
"Și Iisus i-a zis:Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău:iată întâia fi cea mai mare poruncă.Iar cea de a doua asemenea cu aceasta:Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți".
|