Citat:
În prealabil postat de scrabble
Repet, cum poti sa-i vorbesti cuiva despre ce crezi tu ca e "bine", daca acela nu vrea sa te asculte? Pe deasupra omul se simte jignit si e normal sa reactioneze defensiv, uneori chiar agresiv.
Cand iehovistii bat la usi sunt luati la suturi si flegme (am vazut cu ochii mei). Ei cred ca indeplinesc aceeasi datorie sfanta, de a-si duce credinta mai departe. Si totusi nu fac altceva decat sa jigneasca credinta altora, spunandu-le ca e cea gresita.
Cu ce difera un ortodox care-mi spune mie ca am o credinta gresita?
|
Atunci cand vorbesti cuiva despre credinta ortodoxa nu o faci in niciun caz in nume personal ci o faci in numele Bisericii. Altfel spus credinta ta si prin urmare marturia, se intemeiaza pe invatatura Domnului Hristos, a Sfintilor Apostoli, a martirilor si mucenicilor, a ierarhilor si cuviosilor pastrata pana astazi in Biserica noastra. In marturisirea credintei exista o neitrerupta legatura cu trecutul, marturisirea mea nu este decat o innoire si o prelungire a marturisirii inaintasilor. Marturia noastra nu este in niciun caz dovada unei simple adeziuni doar la o doctrina, la o simpla ideologie, ci trebuie sa fie dovada unui "alt fel de a vietui" in lume, deoarece oameni fiind suntem chemati sa vietuim "dumnezeieste". Iata la ce ne cheama invatatura ortodoxa.
In Molitfelnic am intalnit intrebuintata intr-o rugaciune expresia "urechile inimilor lor". Nu-mi ramane sa cred decat ca cei care raman nepasatori la aceasta inalta chemare a Bisericii o fac pentru ca au astupate urechile inimilor lor. Despre acestia si psalmistul spune: "Urechi au si nu vor auzi, ca nu este duh in gura lor". Cine are urechi de auzit sa auda!