View Single Post
Vechi 24.03.2009, 19:09:10
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit Schimbarea poruncilor, inconsecvențe, repetiții și îndemnuri controversate

[COLOR=purple]34. Misterele Pucioasei (XXX)[/COLOR]
[COLOR=purple] Cartea “[/COLOR][COLOR=purple]Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa [/COLOR] [COLOR=blue]( Cap. XIX:[/COLOR] Schimbarea poruncilor, inconsecvențe, repetiții și îndemnuri controversate [COLOR=blue])[/COLOR]
[COLOR=Blue]Partea a IV-a

[/COLOR]
[COLOR=blue]13. [/COLOR]Cu toate acestea, creștinii țin în curte vite și păsări, ba chiar sunt încurajați de “Domnul”, dacă ele sunt bine îngrijite
[COLOR=blue]“…Mai sunt copilași de ai Mei ca voi…Ei se duc cu toții la bisericuță, și în casă stau cu toții și nimeni nu știe că ei sunt acasă, și cântă într-un loc ascuns. Au [/COLOR][COLOR=fuchsia]și ei[/COLOR][COLOR=blue] vite și păsări, dar [/COLOR][COLOR=fuchsia]sunt aranjate[/COLOR][COLOR=blue] ca să nu facă zarvă” (20 noiembrie/3 decembrie 1973)[/COLOR]
Contradicția cu mesajul din [COLOR=blue]31 mai/13 iunie 1973[/COLOR]este scandaloasă. Singura condiție restrictivă este ca animalele de curte să fie aranjate în așa fel încât “să nu facă zarvă”. Iar “mersul la biserică” (abandonat în totalitate de către pucioșii de astăzi) era pe vremea aceea o mare virtute.

[COLOR=blue]14. [/COLOR]Creștinii sunt îndemnați insistent să omoare insectele
[COLOR=blue]“Daniele, am grăit de multe ori [/COLOR][COLOR=fuchsia]să omorâți insectele[/COLOR][COLOR=blue], dar voi n-ați împlinit” (1/14 august 1973)[/COLOR]
Daniel (păstorul nea’Mișu) se pare că nu prea știa ce este ascultarea de Dumnezeu, dacă era atât de nepăsător față de o poruncă așa de mare și atât de repetată.

[COLOR=blue]15 . [/COLOR]Mirul de la “templul” lui mama Gigi, la concurență cu mirul preotului Leonard
[COLOR=blue]“Daniele, când vei turna primul beton, să fie de jur împrejur toate șanțurile stropite cu agheasmă și tămâiate și unse cu [/COLOR][COLOR=fuchsia]mir de la preotul acela[/COLOR][COLOR=blue]. O picătură de la el și zece picături din candelele de la cuibul Meu. Și să aduceți pe preotul Leonard să facă slujba” (2/15 august 1973)[/COLOR]
S-ar putea deduce că mirul preotului Leonard era de zece ori mai eficient decât mirul lui mama Gigi (Virginia Tudorache), îndată ce pentru același efect benefic era nevoie de o singură picătură luată de la el. Mai târziu însă, mirul preoților de mir n-a mai fost agreat. Creștinii sunt invitați chiar să-l evite cu grijă:
[COLOR=blue]“ …S-au făcut mulți măcelari și mulți brutari, dar sunt murdari. Sunt mulți măcelari și brutari care s-au făcut din mândrie și pentru bani. Mulți s-au făcut ciobani, dar pentru brânză și pentru lână. [/COLOR][COLOR=fuchsia]Feriți-vă de mirul păcătoșilor[/COLOR][COLOR=blue]. Oițele Mele, sunt mulți sunt puși în numele Meu, dar nu sunt cu Dumnezeu.” (4/17 iulie 1975)[/COLOR]

[COLOR=blue]16. [/COLOR]Rețetă pentru tămăduire și “rugăciunea prin interpuși”
[COLOR=blue]“Pentru [/COLOR][COLOR=fuchsia]tămăduirea[/COLOR][COLOR=blue] sufletului și a trupului, să se citească în [/COLOR][COLOR=fuchsia]opt ore[/COLOR][COLOR=blue] patruzeci de paraclise, și în [/COLOR][COLOR=fuchsia]opt ore[/COLOR][COLOR=blue] Psaltirea de la cap la cap, și Cântările lui Moise. Și în afară de aceasta, vă privește. Și apoi, Ceasurile și Canoanele” (7/20 septembrie 1973)[/COLOR]
Așadar, rugăciunea trebuie să ocupe minim 16 ore din zi! Dacă adăugăm însă [COLOR=blue]Ceasurile și Canoanele[/COLOR] , și mai ales dacă luăm în serios adaosul malițios “[COLOR=blue]în afară de aceasta, vă privește”, [/COLOR]observăm că din cele 24 de ore ale unei zile mai rămân 2-3 ore de odihnă, și atât.[COLOR=blue] “Rețeta” [/COLOR]este atât de anacronică, inumană și nerealistă, încât, peste ani de zile, același “Dumnezeu de la Pucioasa” (sau, un altul în numele lui, cine mai poate ști?) se adresa într-un alt “Cuvânt” (dar cu același aer de malițiozitate, parcă chiar cu satisfacție), creștinilor (im)puși la muncile gospodărești de dimineața până seara:[COLOR=blue] “Mai ai timp să te rogi? Nu mai ai!”[/COLOR]
Consecința inevitabilă este că rugăciunile se citesc astăzi în mare grabă, pentru a putea fi parcurse integral. S-a ajuns astfel tocmai la fenomenul opus: creștinii au uitat de mult de cele “[COLOR=fuchsia]opt ore[/COLOR]” obligatorii pentru Psaltire și alte “[COLOR=fuchsia]opt ore[/COLOR]” pentru cele patruzeci de Paraclise, și se antrenează acum la obținerea unor “performanțe” greu de crezut. Așa s-a ajuns că acum unii creștini pretind că parcurg toată Psaltirea în doar câteva zeci de minute. Presupunând că ei nu mint de fel când afirmă așa ceva, este de înțeles că aspectul calitativ al rugăciunii lor lasă extrem de mult de dorit. Reacțiile Verginicăi nu întârziaseră să apară încă demult, de la primele semne de zburdălnicie duhovnicească:
[COLOR=blue]“ O, citești rugăciunea și Eu sunt lângă tine. Eu am citit două cuvinte, tu ai citit o sută de cuvinte și nu am înțeles dintr-o sută nici două cuvinte, că le-ai spus în grabă, ca să termini iute…”(3 februarie 1978.)[/COLOR]

O altă inovație este “ajutorul la rugăciune”. Liderii pucioși, plictisiți probabil de atâția ani de rugăciune fără nici un efect spectaculos, au inventat un sistem de rugăciune extrem de eficient și ingenios. Ei au inventat o metodă absolut originală, ce poate fi numită “rugăciune prin interpuși”. Pentru aceasta, ei îi cheamă în mod sistematic, în fiecare zi, pe câțiva acoliți mai de nădejde pentru a “se ruga împreună”, în sistemul întovărășirii: adică, liderii “împart” acoliților ciosvârte din Psaltire și din Paraclise, iar aceștia parcurg astfel o parte însemnată din rugăciunile care stăteau în sarcina liderilor. Acoliții se roagă așadar “în dreptul și în numele liderilor Mihaela și Nicușor”, ca să le mai ușureze lor munca duhovnicească, săracii, că și așa sunt obosiți de o zi întreagă de stat degeaba, de vorbit ore întregi la telefonul mobil și de bârfit, cât cuprinde: ce-au mai făcut unii, ce-au mai dres alții dintre creștinii din subordine și cei de la București, și mai ales dintre cei răzvrătiți, care au cam mirosit cum merg lucrurile la Pucioasa și nu prea îi mai ascultă în ultima vreme.
[COLOR=blue]17. [/COLOR]Rețete de post
[COLOR=blue]“ Pentru posturi, vă mai aduc aminte să postiți ca strămoșii voștri: o dată pe zi să mâncați, seara, puțină pâine și apă.” (15/28 februarie 1975)[/COLOR]
Comentariile sunt de prisos. În orice caz, Biserica are o poziție mult mai nuanțată față de post, ținând cont și de situațiile speciale (bătrâni, copii, suferinzi, bolnavi cronici, etc.)
[COLOR=blue]“ Postiți! Domnul Iisus Hristos a obligat pe poporul Său să postească, că în vremea ce va veni, postul te va scoate. Și lunea, miercurea și vinerea, să mănânci numai de post, dar post uscat…”(9 octombrie 1975)[/COLOR]
[COLOR=blue]18. [/COLOR]“Bunii creștini” își fac amulete și talismane din pietricele sfinte
[COLOR=blue]“[/COLOR][COLOR=blue]…Copilașii mei, se va strica și bisericuța și crucea, ca să se așeze în locurile lor fiarele lor. Dar să știți tată, să fiți ca oamenii buni creștini. [/COLOR][COLOR=fuchsia]Să iei din bisericuță o pietricică și să o ții la tine, că e sfântă[/COLOR][COLOR=blue], și Eu voi scrie pe ea un nume și cu ea nu vei pieri, căci numele de pe piatră e numele Unuia Care va clădi și va zidi veacul pentru totdeauna.” (4/17 ianuarie 1974)[/COLOR]

[COLOR=blue]19. [/COLOR]Se instituie o nouă “zeciuială” (dar un pic mai mare)
[COLOR=blue]“… O, creștine, ai făcut legământ ca să împarți un sfert la săraci, [/COLOR][COLOR=fuchsia]un sfert la biserică[/COLOR][COLOR=blue], și restul pentru tine. Ai făcut tu așa? O, tată, vei plânge cu amar să treci la Dumnezeu, dar nu vei putea că e război între noi.” (19 martie 1974)[/COLOR]
Zeciuiala însemna a zecea parte, adică 10%. Sfertul însemnă 25%, adică un impozit mai mult decît dublu față de zeciuială. Trei luni mai târziu se ajunge la trei sferturi, adică la 75%! De șapte ori și jumătate mai mult decât impozitul de pe vremea lui Moise:
[COLOR=blue]“ Poporul Meu, a sosit vremea ca [/COLOR][COLOR=fuchsia]trei părți ale tale să le lași[/COLOR][COLOR=blue] pe cale. A venit vremea să iubești mai mult pe Dumnezeu. Poporul Meu iubit, întru care am binevoit, a venit vremea [/COLOR][COLOR=fuchsia]să desparți de la tine din casă trei sferturi[/COLOR][COLOR=blue] din viață, ca să poți să fii credincios” (14 iunie 1974)[/COLOR]