View Single Post
Vechi 26.03.2009, 15:13:14
vasinec vasinec is offline
Banned

Data înregistrării: 13.08.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Nu am citit inca tot VT si de aceea intreb: oare cele 10 PORUNCI nu sunt detaliate in VT in multe legi, cam 360 legi, pe care cel credincios trebuie sa le respecte pe toate, caci incalcarea uneia singure inseamna a te face de fapt necredincios?!?
Eu stiu insa ca NT a inlocuit VT, nu prin anularea legii, ci prin intarirea ei.
1. Cele 10 porunci suntsi detaliate si comasate. Domnul Iisus Hristos ne spune:
"Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau" (Matei 22:37 si poate fi gasita si in VT la Deuteronom 6:5) - Aici sunt comasate primele patru porunci, care se refera la relatia om-Dumnezeu.
"Sa iubesti pe aproapele tau, ca pe tine insuti" (Matei 22:39 si poate fi gasita si in VT la Levitic 19:18)- Aici sunt comasate urmatoarele 6 porunci, care se refera la relatia om-semen.
In ceea ce priveste detalierea celor 10 Porunci: Sfanta Scriptura, atat VT cat si NT abunda de invataturi referitoare la dragostea care trebuie sa o avem pentru Dumnezeu si pentru semeni. De fapt toata Sfanta Scriptura ne vorbeste de planul de mantuire a lui Dumnezeu, prin Domnul Iisus Hristos, si caracterul lui Dumnezeu infatisat in cele 10 Porunci.

2. Nu stiu ce intelegeti prin lege. Stiu ca Sfanta Scriptura vorbeste de Legea lui Dumnezeu si legea lui Moise (care a fost data tot sub indrumarea lui Dumnezeu, dar are un caracter simbolic si temporar).