Insemnătatea postului pentru om de sf. Ignatie brianceaninov
Luați aminte la voi înșivă, să nu se îngreuieze inimile voastre cu sațiul mâncării și cu beția (Luca 21, 34).
Iubiți frați! Este un lucru mântuitor de suflet pentru noi ca în zilele sfintelor Păresimi nu doar să ne împovărăm trupurile cu postul, ci să și stăm de vorbă despre post; este un lucru mântuitor de suflet pentru noi ca în zilele sfintelor Păresimi să ne îndreptăm toată luarea aminte cuvenită asupra preîntâmpinării pe care ne-a făcut-o Insuși Mântuitorul cu privire la saturare și îmbuibare: Luați aminte la voi înșivă, a zis El, să nu se îngreuieze inimile voastre cu sațiul mâncării și cu beția.
Postul este o rânduială lăsată de Dumnezeu. Prima poruncă dată de Dumnezeu omenirii a fost una privitoare la post. Ea era neapărat trebuincioasă pentru noi în rai, mai înainte de căderea noastră: cu atât mai trebuincioasă este ea după cădere. Porunca privitoare la post a fost dată în rai și este înnoită în Evanghelie. Să ne înălțăm gândurile la dumnezeiescul așezământ al postului și, prin contemplarea acestui așezământ, să dăm viață, să dăm suflet – ca să zic așa - nevoinței postului.
Nevoința postului nu ține doar de trup; nevoința postului este folositoare și trebuincioasă nu numai pentru trup; ea e folositoare și trebuincioasă în primul rând pentru minte și pentru inimă. Luați aminte la voi înșivă, să nu se îngreuieze inimile voastre cu sațiul mâncării și cu beția. Mântuitorul lumii ne-a descoperit prin aceste cuvinte o urmare, vrednică de o deosebită luare-aminte, a întrebuințării necumpătate a mâncării și băuturii – urmare înfricoșătoare, urmare pierzătoare de suflet. în urma desfătării pântecelui se îngreunează, devine grosolană, se împietrește inima; mintea este lipsită de ușurimea și de duhovnicia sa; omul devine trupesc.
Ce înseamnă „om trupesc”? Sfânta Scriptură numește „om trupesc” pe acel om nefericit care e țintuit de pământ, care nu e în stare de gânduri și simțăminte duhovnicești. Nu va rămâne Duhul Meu în oamenii aceștia în veac, pentru că trupuri sunt (Fac. 6, 3), a dat mărturie Dumnezeu. Omul trupesc nu este în stare să Il cinstească pe Dumnezeu. Chiar și omul duhovnicesc, când se supune saturării pântecelui, își pierde duhovnicia, parcă își pierde însăși putința de a-L cunoaște pe Dumnezeu și de a sluji Lui.
Mâncat-a Iacov, spune Sfânta Scriptură, numindu-l Iacov pe adevăratul slujitor al lui Dumnezeu, și s-a săturat, și s-a lepădat cel iubit; îngroșatu-s-a, îngrășatu-s-a, lățitu-s-a și a părăsit pe Dumnezeul Cel ce l-a făcut pe el, și s-a depărtat de Dumnezeu, Mântuitorul său (Deut. 32, 15). într-o astfel de stare ajunge nevoitorul când îndepărtează nevoința postului dintre nevoințele sale. îngroșarea și întunecarea pe care le împărtășesc trupului îmbelșugarea și lipsa de alegere la mâncare se împărtășesc, puțin câte puțin, prin trup inimii, iar prin inimă minții. Atunci acești ochi duhovnicești - inima și mintea - se încețoșează; veșnicia se ascunde de ei; viața pământească pare privirii lor bolnave nesfârșită. Pe potriva vederilor și simțămintelor își capătă îndreptarea și călătoria pământească, și nefericitul călător orb merge, împreună cu șarpele cel lepădat, pe pântece si pe pamant mănâncă în toate zilele vieții sale pământești(Fac. 3, 14).
Această înrâurire a întrebuințării fără măsură sau chiar fără fereală și luare-aminte a mâncării asupra omului lămurește pricina pentru care acesta, chiar în starea sa de nevinovăție, în mijlocul desfătărilor raiului, avea nevoie de porunca postului. Acesteia i s-a încredințat păstrarea în starea cea duhovnicească a perechii nou-zidite, alcătuite din două firi, trupească și duhovnicească; acesteia i s-a încredințat cumpănirea celor două firi și precumpănirea celei duhovnicești. Cu ajutorul ei, omul putea să stea neîncetat cu gândul și cu inima înaintea lui Dumnezeu, putea să fie cu neputință de atins pentru gândurile și închipuirile păcătoase.
|