Un spatiu virtual,ramane un spatiu virtual,indiferent daca el se apleaca mai cu precadere spre religie,ori spre economie,sau mai stiu eu ce.Daca vrei sa te rogi cu tot sufletul,daca vrei sa te simti neaparat aproape de Dumnezeu,poti sa o faci in intimitatea camarutei tale,sau in Biserica,care de altfel este si sfintita si detine de la sine inteles trasaturi sfintite,prin slujbe si canoane.
Asa deci,nu stiu de ce unii stramba din nas,lucrurile nu pot fi perfecte atata timp cat aici se discuta,si atata tot,iar in discutie se antreneaza oameni diferiti,mai mult sau mai putin credinciosi.Nu inteleg aceasta tendinta a unora de-a detasa aspectul social si cel familial,cel al vietii de zi cu zi,de aspectul spiritual,oare nu ne numim crestini cu tot cu mintea care ne sustine,cu familia pe care o avem,cu societatea in care traim si cu tot cu amalgamul acesta de viata care ne stapaneste si ne inconjoara???!!!
Eu zic,totusi,ca ne numim crestini prin tot ceea ce facem zi de zi alaturi de semenii nostri,ne numim crestini prin tot ceea ce gandim si simtim,nu doar prin aceste vaste teorii spicuite din literatura religioasa,care,de altfel le si aducem in inaintare...unii doar pe-acestea.
Este totusi o diferenta intre a citi,a crede ceea ce citesti,a marturisi,dar mai ales a intrupa prin fapta si simtire toate acestea la un loc,iar aspectul social poate confirma credinta din noi mai mult decat ne inchipuim.
Tocmai de aceia credinta uneori este perceputa de ceilalti cu ceva reticiente,fiindca oamenii obisnuiesc mai mult sa propovaduiasca decat sa exemplifice prin propria viata si prin intelegerea ei in concordanta cu aceasta credinta.Ori aici nu facem decat sa etalam teorii pentru care eu nu am de unde sa stiu ca viata celui care le adopta teoretic,este si conforma lor.
Deci,nu suntem decat niste anonimi,ne comportam ca niste anonimi,ca niste soareci de biblioteca ce nu au nevoie de mai mult decat cuvinte.Cand citesti o carte,nu incepi sa te iei la contrazicere cu scriitorul,care este anonim,de altfel,doar incerci sa sustragi din ea ceea ce doresti dupa mintea ta.Asa si aici,nu pot exista resentimente,nu poate exista ura sau dispret,atata timp cat nu facem decat sa citim niste randuri,care de cele mai multe ori nici nu sunt personale.
Oamnei buni,suntem intr-un spatiu virtual,care nu ne apartine,ne este daruit,asa ca nu putem decat sa ne comportam ca atare,fara pretentii,fara proteste...fara suparare,doar cu constiinta a ceea ce reprezinta acesta,si cu bunul simt de oameni "relativ"credinciosi.