Sa inteleg ca nu este nevoie mai de nimic pentru o inmormantare,in afara de citirea slujbelor specifice si bagarea mortului in groapa!!!
Nu stiu ce s-ar face romanul fara toate traditiile legate de inmormantare,treditii cu care s-a obisnuit si pe care le transmite din generatie in generatie,mai ales in mediul rural.Am fost si eu la o inmormantare de curand,la tara,si aproape toate traditiile pe care le-ai amintit s-au indeplinit,iar acestea presupun cheltuiala,nu gluma.Ca sa nu mai vorbim de pomana care a ajuns mai ceva decat o nunta,astfel incat nu se mai cade sa se infaptuiasca acasa la rude,ci la restaurant,fiindca oamenii vin cu sutele.In acest caz,nu-ti mai vine sa mori,ca este prea costisitor,iar cu criza aceasta...si mai si.Oricum,am vazut,mai ales in mediul rural,ca oamenii tin cu dintii de aceste traditii,se cearta intre rude,strang bani de unde apuca,raman cu datorii,nu conteaza,trebuie neaparat sa savarseasca o pomana ca la carte,ca de asa ceva are nevoie mortul,dar si gura lumii din sat care trebuie astupata.
Mama era in stare sa-si amaneteze existenta ei pe urmatorii 5 ani pentru pomana lui tata(Dumnezeu sa-l ierte!),nu mai conta cu ce mai traiesc cei ramasi in viata.Deci,tot la tara ajungem,ce-i drept,nu stiu cum vor transmite cei din mediul urban astfel de traditii,dand dovada de atata ignoranta...ca a mea.Nu stiu,dar par completate perfect in existenta omului.
Eu nu stiu daca o sumedenie de pomeni oferite,pot suplini faptele si gesturile mortului atata timp cat a fost in viata.Pana la urma,ce-i facut cu mana ta este bun facut,sunt bune si pomenile,dar a nu se exagera,ajungandu-se astfel la viceversa...