View Single Post
Vechi 07.04.2009, 21:45:03
Iustin32 Iustin32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.05.2008
Implicit

[SIZE=3]1. Ti-ai pus intrebarea despre care Sfinte Scripturi spune Sf Pavel ca le cunostea Timotei din copilarie? Raspunsul e f. clar-VECHIUL TESTAMENT caci NOUL TESTAMENT era in faza de proiect. Dar una e sa-l ai ca invatator pe Sfantul Pavel care a cunoscut invatatura crestina de la insusi Hristos in anii in care a stat in pustiu si care s-a smerit aratand mai intai invatatura sa Apostolilor ,, ca nu cumva sa alerg in zadar,, si alta e sa ai ca invatator un inselat ca Miller si o femeie paranoica ca Ellen White care nici nu avea voie sa invete pe altii despre credinta dupa cum spune Sf Pavel.

2. Solutia pe care o da Hristos dar voi nu o luati in seama este aceasta:
21. Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi.
22. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant;
23. Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute. (Ioan 20

[/SIZE]
[SIZE=3]- Părinte, un om care nu se spovedește poate fi liniștit lăuntric?[/SIZE]
[SIZE=3]- Cum să fie liniștit? Ca să simtă cineva odihnă trebuie să arunce molozul dinlăuntrul său. Asta se va face prin mărturisire. Omul, deschizându-și inima sa duhovnicului și mărturisindu-și greșelile se smerește și astfel deschide ușa cerului, lăsând să coboare din belșug harul lui Dumnezeu, care îl eliberează.[/SIZE]
[SIZE=3]Inainte de mărturisire în capul lui există ceață, vede slab și își justifică greșelile sale. Pentru că atunci când mintea lui este întunecată de păcate, nu vede curat. Prin mărturisire face un “fuuu”, se depărtează ceața și orizontul se curăță. De aceea, celor care vin să discutăm o problemă sau să-mi ceară un sfat etc., dacă nu s-au spovedit niciodată, îi trimit mai întâi să se spovedească și după aceea îi primesc să vorbim. Unii îmi spun: “Părinte, fiindcă Sfinția Ta îți poti da seama ce trebuie să fac în problema aceasta, povățuiește-mă”. “Deși mi-aș da seama eu ce trebuie să faci, îi spun, nu vei înțelege tu ce voi spune eu. De aceea mergi mai întâi și te spovedește și după aceea vino să discutăm”. Cum oare să te înțelegi cu un om atunci când se află în altă frecvență?[/SIZE]
[SIZE=3]Prin mărturisire omul aruncă din lăuntrul său orice ar fi nefolositor și rodește duhovnicește. Intr-o zi săpam în grădină, ca să plantez niște roșii. In acel timp vine cineva și-mi spune: “Ce faci, Părinte?”. “Ce să fac? îi spun. Imi spovedesc grădina”. “Bine, Părinte, dar și grădina are trebuință de spovedanie?”. “Desigur că are. Am observat că atunci când o spovedesc, adică scot afară pietrele, pirul, spinii etc, face legume alese, iar altfel roșiile se fac palide și slabe!”.[/SIZE]
[SIZE=3]Dumnezeu vrea ca omul să se îndrepte prin om[/SIZE]
[SIZE=3]- Părinte, atunci când mă confrunt cu o problemă și mă rog în acest sens, cum pot să-mi dau seama care este voia lui Dumnezeu?[/SIZE]
[SIZE=3]- Voia lui Dumnezeu nu se află așa. Este mai bine să întrebi atunci când ai vreo problemă. Nu cere vestire de la Dumnezeu cât timp poți cere sfatul vreunui om, pentru că te poți înșela. Cineva mergea la o biserică și stând înaintea catapetezmei se ruga: “Maica Domnului, oare să iau banii din cutie?”. Iar gândul îi spunea: “Ia-i”. “Da, o să-i iau”, spunea, și lua banii. S-a făcut aceasta o dată, de două ori, de trei ori, până când un epitrop și-a făcut probleme. “Ce se întâmplă? gândea. Cineva ia banii”, și s-a pus să urmărească. Și ce să vadă? Peste puțin timp vine acela și repetă aceleași cuvinte: Maica Domnului, să iau banii din cutie?… “Da, o să-i iau”, și-a spus, și l-a prins epitropul. Atunci când există un om duhovnicesc pe care îl poți întreba, întotdeauna trebuie să întrebi. Iar când nu există om ca să-l întrebi - de pildă te afli în pustie - dar înlăuntrul tău există setea ascultării, atunci Bunul Dumnezeu însuși se face Starețul tău și te luminează și îți vestește. Să presupunem că nu poți afla pe cineva care să-ți explice un loc din Sfânta Scriptură? Atunci te luminează Dumnezeu și îl înțelegi.[/SIZE]
[SIZE=3]- Părinte, cum își va da seama cineva dacă ceva ce se întâmplă în nevoința sa este de la ispititor sau din propria neatenție?[/SIZE]
[SIZE=3]- Va merge să întrebe.[/SIZE]
[SIZE=3]- Adică singur nu își va putea da seama?[/SIZE]
[SIZE=3]- Deși va pricepe ceva, nu poate fi sigur. Aici și unul care are experiență merge și întreabă pe altcineva. Eu întotdeauna întreb pentru vreo problemă de-a mea personală. Soluția mea, și foarte înțeleaptă de ar fi, o consider cea mai mare prostie când e vorba de vreo problemă personală. Și nu mă duc la cineva care știe ce mă odihnește, ci la unul care nu știe. Vezi, și un medic, ca să fie sigur că dă un diagnostic bun într-un caz greu, se sfătuiește și cu un alt medic; cu atât mai mult un student! Oricât de duhovnicesc ar fi cineva și oricât de bine și-ar aranja problemele sale, nu se poate odihni, pentru că Dumnezeu vrea ca omul să fie ajutat de om și să se îndrepte prin om. Astfel le iconomisește Bunul Dumnezeu, ca omul să se smerească. Trebuie ca fiecare să-și spună duhovnicului gândurile și stările prin care trece, ca să-l sfătuiască, iar nu să hotărască singur în problemele grele, nici să înfrunte singur greutățile ce le întâmpină în nevointa lui, făcând experiențe pe sine, pentru că ispititorul îl va încurca și-i va pricinui probleme. Unii ajung la punctul în care își dau singuri canoane. Lucrurile acestea sunt foarte primejdioase.[/SIZE]
[SIZE=3]Cel care nu are duhovnic ca să se sfătuiască cu el în călătoria sa duhovnicească se încurcă, se ostenește, întârzie și cu greu va ajunge la destinația sa. Dacă își dă singur soluții la problemele lui, oricât de înțelept ar fi, rămâne întunecat, deoarece se mișcă cu încredere în sine și mândrie. In timp ce acela care se smerește și merge cu încredere și râvnă la duhovnic și îi cere părerea este ajutat. Pentru că atunci Dumnezeu cu siguranță îl luminează pe duhovnic și îi dă răspunsul corect. Iată, atunci când vine cineva cu evlavie, cu gândul că sunt sfânt, deși eu sunt tinichea, am observat că simt înlăuntrul meu o schimbare și cele pe care i le spun nu sunt ale mele. Din aceasta îmi dau seama limpede că omul acesta a venit cu evlavie și Dumnezeu, ca să nu-l nedreptățească, îmi dă mie această stare bună. In aceste cazuri, dacă este vorba de o problemă serioasă, Dumnezeu te vestește și-i poți spune ce se va întâmpla, când se va întâmpla și cum s-o înfrunte.[/SIZE]