Definitia pacatului/ clasificare
Trăsăturile păcatului
După cum reiese și din definiție, păcatul este făcut cu bună știință și este acuzată drept păcat fapta omului care știe ce face și nu răul făcut de copiii sub 7 ani sau de cei bolnavi mintal. Păcatul este făcut cu voie liberă, adică cel care păcătuiește nu este constrâns de cineva, căci răul făcut împotriva voinței sale nu se socotește drept păcat. Păcatul este făcut în conștința legii divine.
Treptele până la căderea în păcat
- ispita, atacul, momeala - un îndemn spre păcat care vine din interior sau din exterior, se manifestă ca un gând spontan adus de [COLOR=#000080]Diavol[/COLOR] în minte: "Ce-ar fi dacă ai faci și tu...?" sau prin alți oameni
- însoțirea, pofta - gândul se amestecă cu cel al dracilor iar păcătosul are impresia că este al lui
- consimțirea - omul acceptă să facă fapta cea rea
- înfăptuirea - omul păcătuiește
Nu vă speriați, orice păcat poate fi biruit!
Mărimea păcatului
Nimeni nu a putut să nimicească păcatul, în afară de [COLOR=#000080]Iisus[/COLOR], "Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii" (Ioan 1:29) Înfricoșat lucru este pentru păgânii care nu-L cunosc pe Dumnezeu și Sfânta Sa Lege, dar mai înfricoșat este pentru creștini, care făgăduiesc să-i slujească lui Dumnezeu și să se lepede de Satana.
Lupta împotriva păcatului
- Să ne împotrivim păcatelor chiar și atunci când ne-au prins în putere, precum copacul tânăr care va fi aplecat ușor fraged fiind.
- Să cugetăm asupra textelor din [COLOR=#000080]cărțile Sfinților Părinți[/COLOR]
- Să ne amintim că la botez, ne-am lepădat de Satana și de păcate
- Să ne aducem aminte de cele patru lucruri de pe urmă: Moartea, Judecata de apoi, Raiul și Iadul
- Să ne amintim că dulce este păcatul dar veșnicia ce urmează va fi amară.
- Să scăpăm de gândurile care ne îndeamnă spre păcat.
- Să fim cu Dumnezeu înainte tot timpul, să ne gândim la El mai des decât respirăm.
- Să ne păstrăm sufletul cât mai curat tot timpul.
Responsabilitatea unui om în fața lui Dumnezeu
Orice om: - este responsabil pentru păcatele săvârșite personal
- este responsabil pentru binele nefăcut, de exemplu:
- când îndemnăm pe alții la păcat
- când sfătuim greșit spre păcat
- când conlucrăm cu altul la păcat
- când ascundem păcatul și apărăm păcătoșii
- când lăudăm păcatele altora
- când dăm ocazia de sminteală spre păcat
Clasificare
- păcatul strămoșesc (păcatul lui Adam și Eva)
- păcatul personal (păcatul fiecărui om în parte)
Păcatele personale
Păcatele personale ușoare sunt păcate care presupun o abatere nu prea gravă de la Legea Divină și sunt săvârșite de orice om din slăbiciune a voinței. În afară de [COLOR=#000080]Iisus[/COLOR] și [COLOR=#000080]Fecioara Maria[/COLOR] nimeni nu e scutit de asemenea păcate. Totuși, aceste păcate nu trebuiesc trecute cu vederea, persistentța duce la căderi grave, în [COLOR=#000080]patimi[/COLOR] sau moarte. Păcatele personale grele: - păcatele capitale
- păcatele împotriva [COLOR=#000080]Sfântului Duh[/COLOR]
- păcatele strigătoare la cer
Păcatele capitale
Ele izvorăsc din slăbiciunea voinței omului, slăbiciune creată de păcatul strâmoșesc. Ele sunt în număr de șapte și corespund celor șapte patimi
Păcate capitale
- mândria - izvorăște din intimitatea spirituală. Este cauza căderii îngerilor răi, și, deci cauza primă a păcatelor. Semnele mândriei:
- Nu se supune superiorilor.
- Nu lasă întâietatea celor de-o seamă și celor mai mici.
- Vorbește mult și cu semeție.
- Caută în tot chipul slavă, cinste și laude.
- Se înalță pe sine și pe faptele sale.
- Disprețuiește pe ceilalți.
- Caută să sară în ochiul celorlalți.
- Se laudă cu nerușinare.
- Orice lucru bun ar avea, și-l asumă lui, nu lui Dumnezeu
- Se laudă cu lucrurile bune pe care nu le are
- Se străduiește mult să își ascundă neajunsurile și păcatele.
- Nu primește îndemnurile, mustrările și sfaturile.
- Se bagă în lucruri străine.
- Este neiubitor și plin de ură.
- iubirea de bani are și ea izvorul în inima omului și se manifestă ca o dorință nebună după lucrurile trecătoare.
- desfrânarea (curvia) înseamnă lăsarea în voile trupești realizate prin simțuri și prin trup. Cine se desfrână păcătuiește în însuși trupul său. După Sfântul Ioan Cassian, desfrânarea are mai multe forme:
- una lucrată în cadrul unirii dintre cele două persoane de sex opus
- alta, în afară sau în lipsa atingerii unei persoane de sex opus, autosatisfacerea
- a treia, curvia în suflet și în mânie
- invidia se manifestă prin părere de rău față de binele aproapelui și bucurie pentru necazul lui. Este o încălcare a dreptății față de Dumnezeu și față de aproapele. "Spune-te Domnului și roagă-L pe El; nu râvni după cel ce sporește în calea sa, după omul care face nelegiurea." Invidia îi face pe oameni mai răi decât orice șarpe veninos!
- lăcomia este un păcat trupesc caracterizat prin pofta nestăpânită de a bea și a mânca. "De mâncare numai atât să ne folosim, cât să trăim, nu ca să ne facem robi poruncilor poftei.
- mânia presupune supărarea peste măsură pentru orice lucru și dorința de răzbunare pe cei care ne-au făcut (aparent chiar) un rău. "Eu însă vă zis vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic este de osândă; și cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedrilului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheara focului.(Matei 5:22). Mânia este o otravă puternică, cu care a adăpat Diavolul sufletul omenesc. Iată caracteristicile mâniei:
- când este îndelung păstrată și hrănită, ea se preface în răutate și ranchiună. "Soarele să nu apună peste mânia voastră. Nici să nu dați loc Diavolului." (Efeseni 4:26-27)
- împreună cu răutatea, se naște din o nemărginită iubire de sine
- mânia se înfăptuiește prin uciderea celui pe care îl privește. Astfel Cain, împins de mânie l-a ucis pe bunul său frate Abel.
- mânia se înfăptuiește prin desfăimare și clevetire
- omul prins de mânie "păcătuiește și se laudă cu păcatul".
- lenea este nepăsarea față de îndatoririle creștine și cele sociale. Din ea izvorăște slăbiciunea fizică și psihică, lipsurile, îndemnul la furt, ceartă, uitare de Dumnezeu. "Nu fiți greoi, ci urmăritori ai celor ce, prin credință și îndelungă răbdare, moștenesc făgăduințele." (Evrei 6:12). "Calea celui leneș e un gard de spini, iar calea celui silitor e netedă." (Pilde 15:19). "În sudoarea feței tale îți vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce din pământul din care ești luat; căci pământ ești și în pământ te vei întoarce." (Facerea 3:19) De la lene nu e decât un pas până la beție, care stârnește o mulțime de alte păcate grele: desfrânarea, batjocurile, clevetirile, hulelele, dese ospețe, jafuri, călcări de jurământ, jocuri de noroc, înșelăciuni, certuri, bătaie, etc. Cei ce trăiesc în trândăvie sunt supuși tuturor bolilor și neputințelor, căci la fel cum se clocește apa stătătoare și trupul omenesc se strică și slăbește fără mișcare și osteneală; ei nu au poftă de mâncare, au somn neliniștit, sunt ponegriți de oameni și se chinuiesc în sărăcie și în lipsuri. Se opun lenei: munca, rugăciunea și cugetarea la poruncile lui Dumnezeu.
|