Subiect: Calugaria alba
View Single Post
Vechi 13.04.2009, 16:05:59
pacatosul's Avatar
pacatosul pacatosul is offline
Member

Data înregistrării: 06.02.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit Calugarie alba...

Eu personal am 16 anii despre calugarie alba am aflat acum cateva zile dintr-o carte si pentru mine mi se pare un mod de viata foarte atractiv si care cred ca mi s-ar potrivi cel mai bine si am vrut sa aflu mai multe despre acest mod de viata asa am dat si de situl vostru.Insa inainte sa dau de voi am gasit o scriere a Parintelui Asenie despre casatorie si calugarie unde am gasit ceva ce mi-a lasat un gust amar si suna cam asa:"Sunteti în lume. Pâna te decizi care îti este calea mântuirii, problema se pune: cum stai în lume? Te casatoresti, sau nu te casatoresti, adica te duci la mânastire? Sunt doua pozitii, caci n-ai cum altfel. Este si a treia, dar e falsa: "Nu ma casatoresc, dar nici la mânastire nu ma duc!" Traiesti amestecat si traiesti balos, adica esti ispitit din toate partile, nici nu stii ce vrei si nu ai râvna pentru viata duhovniceasca. Dar cei mai multi se casatoresc, dupa cum a lasat Dumnezeu, si cei mai putini se duc la mânastire."
Din perspectiva mea pacatoasa cred ca nici in casatoria nu mi s-ar potrivi as putea enumera pe putin 100 de motive mai mult sau mai putin personale(dau un singur exemplu mentalitatea degradata a societatii si americanizarea poporului roman cu sexul facut doar din placere si promovarea acestuia la scara larga ca fiind o necesitate si nu un pacat vorbesc de curvie,dar si de cel din timpul casatoriei facut doar pentru placerea partenerilor nu pentru reproducere asa cum l-a randuit bunul Dumnezeu) si nici calugaria nu mi s-ar potrivi fiindca nu cred ca as face fata conditiilor grele pe care le impune acestea.
As prefera sa traiesc in curatie,rugaciune,post si milostenie toata viata aici mai aproape de umanitate unde as putea sa-mi ajut prietenii,rudele cu invataturile pe care le dobandesc.Asta e din perspectiva mea ce o vrea bunul Dumnezeu El e singurul care ma cunoste cel mai bine,imi stie neputintele si putintele si ce pot duce si ce nu.
Insa asta mi-as dori cel putin deocamdata,asa gandesc si ii multumesc bunului Dumnezeu ca a avut rabdare si mila cu mine pacatosul si m-a reintors din necredinta si pacatul meu sa speram ca ma va lumina in continuare.Motivele pentru care am scris asta sa aflu parerea voastra despre cele scrise de Parintele Arsenie daca are dreptate si in ce masura si la cine se referea si daca calugaria alba e un mod de viata mantuitor sau nu?Caci in cartea din care am aflat despre calugaria alba spune asa:"Intre aceste doi cai de mantuire,casatoria si calugaria,mai este o cale de mijloc,anume calea sau crucea fecioriei,care are mare plata la Dumnezeu.Aceasta se mai numeste si calugarie alba.Cei care nu vor sa se casatoreasca si nici nu primesc cinul monahal,pot urma lui Hristos si in lume,ducand viata desavarsita prin rugaciunea,feciorie,post si milostenie.La fel sunt considerate vaduvele si cele lasate de barbati care renunta la a doua casatorie si duc viata in lume in totala curatie,smerenie si fapte bune.Astazi sunt mult mai numerosi crestinii care duc aceasta cruce a fecioriei si curatiei in lume,decat calugarii din manastiri.Asemenea tineri,fecioare si vaduve curate erau si pe vremea Mantuioruui,ca femeile mironosite,care urmau intru toate Domnului si erau nelipsite de la biserica."(Calauza ortodoxa in biserica I de Arhimandrit Ioanichie Balan)
Astept cu nerabdare parerile si sfaturile dvs.va multumesc!Doamne ajuta!!!
Reply With Quote