Acatistul Sfintelor Patimi(2)
Condacul 5:
Cu sangele ranilor Tale Te-ai imbracat, Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina. Stiu cu Proorocul, stiu cu adevarat pentru ce sunt rosite hainele Tale; eu, Doamne, cu pacatele mele Te-am ranit pe Tine; inca Tie, Celui ce ai fost ranit pentru mine, Iti strig cu credinta: Aliluia!
Icosul 5:
Vazandu-Te pe Tine cu duhul mai-inainte-graitorul-de-Dumnezeu Isaia, plin de rani si fara de cinste, inspaimantat fiind a strigat: " Vazutu-L-am pe El si nu avea chip, nici frumusete". Iar noi, privindu-Te rastignit pe cruce, cu credinta strigam:
Iisuse, Cel ce pentru noi necinste ai rabdat, cu slava si cu cinste L-ai incununat pe om;
Iisuse, Cel ce palmuit ai fost pe fata, spre a Carui fata Ingerii a cauta nu pot;
Iisuse, Care cu trestia ai fost batut peste cap, pleaca-mi spre smerenie capul meu;
Iisuse, Cel ce ochii cei prealuminosi cu sange i-ai avut intunecati, intoarce ochii mei ca sa nu vada desertaciunile lumii;
Iisuse, Care ai fost batut si cu toate madularele dureri ai suferit, fa-ma intreg si sanatos;
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, pomeneste-ne in Imparatia Ta!
Iisuse, Cel ce Te-ai rastignit pentru noi, miluieste-ne!
Condacul 6:
Propovaduitor al nevointei Tale s-a aratat Pilat, aratand poporului ca nimic vrednic de moarte nu se afla intru Tine, dar iudeii ca niste fiare salbatice, vazand sangele Tau, scrasneau din dinti strigand: " Rastigneste-L", iar noi, sarutand preacuratele Tale rani, cantam: Aliluia!
Icosul 6:
Stralucit-ai la aratare spre mirarea ingerilor si a oamenilor. Pilat pentru Tine a grait " Iata Omul!". Veniti dar cu totii, sa ne inchinam Domnului Iisus, Celui ce pentru noi a fost batjocorit, si sa-I strigam:
Iisuse, Facatorul si Judecatorul tuturor, Tu Te-ai lasat judecat si chinuit de cei ce prin Tine s-au zidit;
Iisuse, datatorul intelepciunii, celor fara de minte raspuns nu ai dat;
Iisuse, Cel ce tamaduiesti pe cei bolnavi de pacate, da-mi alinare prin pocainta;
Iisuse, Pastorul cel Bun, Cel ce ai fost batjocorit de demoni, umple inima mea de dragostea Ta;
Iisuse, primeste-ma in ceata alesilor Tai;
Condacul 7:
vrand sa izbavesti pe om din robia vrasmasului, Te-ai smerit pe Tine inaintea vrasmasilor Tai, Iisuse, si ca un miel fara de glas, spre junghiere ai fost adus, rani pretutindeni rabdand, ca intru totul sa-l vindeci pe omul care Iti canta: Aliluia!
Icosul 7:
Indelunga rabdare ai avut cand ostasii Te batjocoreau, dupa porunca judecatorului nedrept, cu rani cumplite chinuind trupul Tau, care s-a umplut in intregime de sange; pentru aceasta cu lacrimi de umilinta strigam Tie:
Iisuse, Iubitorule de oameni, care de oameni de spini ai fost incununat;
Iisuse, Cel fara de patima, care grele patimi ai rabdat ca pe noi din patima sa ne izbavesti;
Iisuse, Mantuitorul nostru, mantuieste-ne pe noi cei vrednici de toata osanda;
Iisuse, sprijinitorul si intaritorul nostru, Care ai fost parasit de toti, intareste-ne pe noi, robii Tai;
Iisuse, bucuria noastra, Cel ce tare ai fost necajit de oameni, veseleste-ne pe noi;
Condacul 8:
In chip minunat s-au aratat Tie Moise si Ilie pe Muntele Taborului, graind despre moartea Ta pe care aveai sa o patimesti in Ierusalim; acolo vazand slava Ta, iar aici mantuirea primind-o, cantam: Aliluia!
Icosul 8:
Pentru multimea pacatelor mele ocari si chinuri ai rabdat, Hristoase, pretutindeni de cei rai ai fost gonit, ca unii ce Te socoteau a fi impotriva Ceazarului, iar altii ca pe un facator de rele Te judecau, incat strigau: " Iata-L si rastigneste-L!" Dar noi pe Tine, Domnul cel rastignit pentru mantuirea noastra, din adancul inimii Te rugam:
Iisuse, Judecatorul nostru, Care cu nedreptate ai fost judecat, nu ne judeca pe noi dupa faptele noastre;
Iisuse, ajutorul meu, Cel ce ai patimit pe Cruce, in ceasul necazurilor nu ne lasa pe noi;
Iisuse, Care ai strigat catre Tatal pentru ajutor, ajuta-ne in neputintele noastre;
Iisuse, mantuitorul nostru, Care necinste ai primit, nu ne lipsi de slava Ta, ci ne mantuieste;
Iisuse, Cel ce ne-ai invatat adevarata smerenie, nu ne lepada pe noi;
Condacul 9:
Toata firea s-a clatinat, vazandu-Te pe Tine rastignit pe Cruce, soarele in cer razele si-a ascuns, pamantul s-a cutremurat, catapeteasma templului s-a despicat, pietrele s-au sfarmat, iadul pe morti i-a scos afara, iar noi, cu credinta si cu smerenie inchinandu-ne Sfintelor Tale Patimi, cantam: Aliluia!
Icosul 9:
Ritorii cei mult vorbitori, desi mult graiesc, nu pot sa dea multumire vrednica dumnezeiestilor Tale Patimi, iar sufletul si trupul nostru, inima si toate madularele noastre, cu umilinta se roaga catre Tine, Iubitorule de oameni:
Iisuse, Cel ce pironit fiind pe Cruce mainile catre toti ai intins, pironeste si zapisul greselilor noastre;
Iisuse, Mielul lui Dumnezeu, Cel ce in coasta ai fost inpuns, invredniceste-ne a intra in camara Ta cea cereasca;
Iisuse, Cel ce ai fost rastignit, rastigneste pacatele si patimile noastre;
Iisuse, Cel ce Te-ai savarsit in munci, da-ne noua sa nu judecam si sa nu osandim pe nimeni;
Iisuse, Multmilostive, sa nu cada peste noi osanda Ta;
Iisuse,Cel ce Te-ai rastignit pentru noi, miluieste-ne!
|