@anna21: Mi se pare că gândești prea tare lucrurile scolastic. Adică țin evidența dacă ce fac e păcat sau nu. Hristos caută să ajungem o făptură nouă nu să avem în evidență cât de multe fapte bune. Tâlharul de pe cruce toată viața a făcut multe fapte rele dar acolo, pe cruce, s-a conturat mai bine acel sâmbure al făpturii celei noi când Îi ia apărarea la Hristos fără gândul de a face o faptă bună ci dintr-un simțământ dumnezeiesc. Așa e și cu lucrurile astea. Nu mi se pare normal ca să contabilizezi dacă e faptă bună sau rea dacă îți îmbrățișezi partenerul sau îl mângâi sau îl săruți că îl iubești. Sunt lucruri pe care le faci firesc ca urmare a iubirii pe care i-o porți.
Și acele versete din Sf. Scriptură... să nu ajungem ca și sectarii care iau Biblia infailibilă și o tălmăcesc cum doresc ei. Ce spune Sf. Ap. Pavel vorbind despre problema asta? Că asta e părerea lui, că acesta e sfatul lui dar faptul de a nu se despărți cei căsătoriți e de la Dumnezeu. Sf. Ap. Pavel este om și nu Dumnezeu și a fost un om cultivat deci putea avea influențe grecești care erau mai gnostice și susțineau că materia este rea pe când spiritul e bun. Biserica anatemizează pe cei care refuză relația trupească din cauza a unui dispreț iar faptul de a spune că e un act tolerat denotă un duh subțire de dispreț. Părerea mea... Vezi și "Manual de iubire" scris de un părinte grec. Mai ales ultimele capitole în care tratează și respectivul capitol din I Corinteni.
|