Eu as intelege asa:
"La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul." Facerea 1, 1
Pamantul este aici Universul nostru vizibil, observabil, palpabil, caracterizat prin cele trei dimensiuni accesibile noua, plus timpul.
Cerul sau cerurile ingerilor este reprezentat ca loc al Universului situat in acele dimensiuni "curate", care vibreaza inalt, "sus", in care existenta Raiului si a sufletelor si a ierarhiilor ceresti este cumva aproape de Dumnezeu, ca sa ma exprim asa.
Cele mai de jos ale pamantului semnifica o dimensiune a Universului adusa de raul primordial la marginea existentei, indepartata in mod voit de Dumnezeu, in care fiintele care o populeaza cauta separarea de Creator, de voia, de bunatatea si de iubirea Lui. Acest "jos" poate sa fie interpretat si in sens fizic ca vibratia energiei cu frecventa cea mai joasa, asta daca teoria stringurilor vibrante este adevarata. Sau poate semnifica metaforic coborarea in jos in totala opozitie cu urcarea evolutiva in sus a fiintelor, spre Dumnezeu.
Avem atatea marturii ale oamenilor care au vizitat temporar aceste locasuri de "jos" sau de "sus", ale caror suflete de fiecare data se indepartau de planeta noastra, care ramanea mica in urma lor, ajungand in locuri mult indepartate ca distanta de sistemul nostru solar... Deci nu luati in litera expresia "cele mai de jos ale pamantului", caci iadul nu se afla in stratul de magma, sub 40 de km de scoarta... :)
|