Rar mai găsești pe forumul acesta topicuri așa de odihnitoare. Cred că a greșit inițiatorul topicului cu numele pe care l-a pus. Ar fi mai potrivit cred: "Întâmplări frumoase cu călugări" sau ceva de gen.
Să povestesc și eu o întâmplare, două ce mie mi-au rămas adânc sădite în inimă.
La începutul întoarcerii mele spre Hristos doream f mult să mă călugăresc. Așteptam să termin facultatea și apoi m-aș fi dus la mănăstire. La un moment dat la noi, în Bistrița, s-a organizat o conferință LTCOR în care era invitat un călugăr. M-am dus ceva mai devreme la acea locație și DUmnezeu a făcut în așa fel încât să îl întălnesc pe acel părinte când nu era venit nimeni altcineva. Trebuie să menționez că era pentru prima oară în viața mea când puteam să vorbesc cu un călugăr și să nu fie din aceia cerșetori. Mă uitam pe afiș care era pus pe un gărduleț ce înconjura clădirea unde se ținea conferința. Călugărul ăsta era tare "șmeche". Eu mă fac că mă uit pe afiș că mi-era rușine să vorbesc cu acest părinte iar acest părinte se făcea și sfinția sa că citește acel afiș. La un moment dat citind amândoi afișul îmi fac curaj și îl întreb: "Părinte, dintotdeauna ați fost mai bun?" Părintele îmi spune: "Eu nu sunt bun, singur Dumnezeu e bun" Vreau să vă spun că am rămas fără glas. Adică se smerise atât de natural ( mă refer că vorbea așa de natural și simplu ) și mai ales că citisem n cărți cu părinți care spuneau că sunt mari păcătoși. Exemplul viu m-a lăsat fără cuvinte dar Duhul Sfânt a fost cu mine și mi-a insuflat cuvânt "înclinație spre Dumnezeu". Și am întrebat dacă de mic a avut înclinație spre Dumnezeu și mi-a spus că da, m-a întrebat dacă vreau să mă călugăresc și eu dar au venit și alții și în fine... ERam f rușinos. La conferințe se întâmpla să vorbească de schitul la care era stareț. Când povestea îmi venea să mă duc să mă călugăresc la părintele acesta. Așa frumos povestea... și luptele și tot. Odată îmi venea să plâng că nu mă pot duce în acel moment să mă călugăresc la acea mănăstire. Și nu am vizitat niciodată acea mănăstire... nici până acum din păcate. Poate mă va învrednici Dumnezeu în viitorul apropiat.
A doua poveste a fost la Petru Vodă. Era prima oară că mergeam acolo și eram în mâinile dracilor. Eram obsedat de o fată de pe internet și eram sigur că trebuie să fim împreună. Când am ajuns la mănăstire mă simțeam în plus. Primul părinte cu care m-am întâlnit în biserică să-l întreb de cazare m-a cam certat că nu se discută așa ceva în mănăstire și mi-a spus unde să mă duc să întreb de cazare. La cazare sora Mihaela era dispărută și nu venea. Era primul meu pelerinaj pe care îl făceam singur și toată viața mea nu m-am dus singur fără părinți deci a fost un șoc f mare pentru mine. S-a rezolvat cu cazarea dar nu aveam liniște și am început să întâlnesc și cu răutatea oamenilor de la mănăstire. Prietena ce m-a îndreptat spre Păr Iustin Pârvu să îi povestesc problemele mele nu mi-a spus că acolo sunt șmecherii, că nu se ține rândul, că se intră prin spate etc. La un moment dat fiind distrus m-am dus la cimitir, la mormântul păr Gheorghe Calciu Dumitreasa, să plâng acolo. Și am plâns tare de tot. Ce mai... dintotdeauna sunt mai plângăcios și atunci a fost un șoc destul de mare faptul că totul era prost. La un moment dat ce se întâmplă? Niște călugări de abia terminau de reparat podul ce lega dealul cimitirului cu cel al mănăstirii. ȘI la un moment dat un călugăr mai bătrân ( vreo 50 de ani cred că avea ) începe să tămâieze podul. Și cum cânta "Sfinte Dumnezeule..." parcă o făcea mai mult în glumă. Că râdeau călugărașii. La un moment dat mai vine un călugăr cam de aceeași vârstă și îl fugărește pe primul cu un băț în mână. Mi s-a părut foarte frumoasă faza și am râs tare de tot. Din păcate nu știu cine au fost acei părinți că acum dacă mi-aș aminti cum arăta ar fi bine că îi cunosc acum. Oricum mi-a plăcut această fugărire de copii între doi oameni bătrâni. Parcă arăta ceea ce spunea Hristos că dacă nu avem suflet de copil nu putem intra în împărăția Lui.
|