Rugă +
Spune-mi , Sfinte Dumnezeu / Când va fi sfârșitul meu ? / Cât ai hotărât sub stele, / Numărul zilelor mele, / Ca să aflu de la Tine cel a-toate-știutor, / Cât sunt eu de trecător / Tu, lungimea unei palme, Doamne-ai dat zilelor mele- / Însă pline de amaruri și ne-nchipuit de grele, - / Iară veacul meu, Stăpâne , în a omenirii vale, / E ca o nimica toată, înaintea feții Tale. / Cu adevărat, Stăpâne , gura-nțelepciunii spune / Că tot omul ce trăiește, este o deșertăciune ! / Omul trece ca o umbră și-n zadar el, plin de trudă, / Grămădind comori într-una se frământă și asudă, / Când nu știe : al său aur de sub soare și sub lună, / Pentru cine îl adună ! / Și -acum, ce-am s-aștept eu, Doamne , căci adevăratul bine, / Nu-l pot cere de la altul, decât numai de la Tine ! / De păcatele-mi mă scapă, Dumnezeule Preasfinte, / Ca să nu fiu de ocară celui rătăcit la minte ! / Mut sunt și nu-mi deschid gura să grăiesc nici un cuvânt, / Că Tu faci acestea toate, Dumnezeul meu Cel Sfânt ! / De la mine , Milostive , loviturile-Ți abate, / Că mă prăpădesc sub marea palmei Tale greutate ! / Dacă pedepsești Tu omul, cu mustrările ce-i spui,- / Ca de molii roasă, piere toată frumusețea lui ! / Cu adevărat Stăpâne, gura-nțelepciunii spune / Că tot omul ce trăiește , este o deșertăciune ! / Rugăciunile-mi ascultă ! Pleacă-al Tău auz spre ele / Și nu trece cu vederea peste lacrimile mele ! / Că sunt un străin în fața-Ți : n-am sub cer nici un temei / Și nemernic sunt eu, Doamne , ca și toți părinții mei ! / Ochii-ntoarce-Ți de la mine, să mă-nviorez ca viu, / Înainte de-a mă duce și-ntre vii să nu mai fiu !