View Single Post
Vechi 21.04.2009, 20:57:12
silverstar's Avatar
silverstar silverstar is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de unortodox Vezi mesajul
Parintele Cleopa era de acord cu ceea ce spui tu mai sus si anume cu faptul ca bisericile vor fi reunite. Cred ca adevarata problema de care se va lovi o astfel de tentativa este faptul ca ortodoxia in Romania este religie NATIONALA. Dupa cum ai spus si tu: "Preotul român stă alături de preotul catolic.". Din sintagma preotul roman se intelege preotul ortodox pe cand preotul catolic este acel "celalalt", de cele mai multe ori reprezentant al unei minoritati etnice. Insasi impartirea in doua tabere: NOI si EI, constituie un zid greu de depasit.
Un alt exemplu de NOI si EI: am fost in biserici ortodoxe apartinand sarbilor sau lipovenilor. Am avut un sentiment clar al faptului ca nu am ce sa caut acolo iar problema se afla in faptul ca ortodoxia este perceputa ca religie nationala. Starea mea de disconfort nu avea nimic de a face cu superioritatea religiei (fiind vorba de alti frati ortodoxi), cu ura sau rautatea ci pur si simplu era legata de bariera lingvistica si de neapartenenta la acel popor.
Barierele dintre ortodoxie si catolicism sunt mult mai ample, implicand - din cate stiu eu - diferente de dogme, rani adanci din vremea in care religia era folosita pentru a deznationaliza si a asimila, prozelitism, etcaetera... adica probleme existente cu mult inaintea comunismului.
In privinta actului BOR impotriva IPS Nicolae, nu pot si nu am dreptul sa spun ceva.
[COLOR=green]Da, am greșit. Mulțumesc că mi-ai atras atenția. Voi fi mai atentă. [/COLOR]
[COLOR=green]Dacă eu am vorbit despre NOI și EI nu înseamnă că în EI văd o parte adversă. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Am elevi catolici și de alte confesiuni religioase dar pe toți îi iubesc la fel. Nu fac deosebire între elevi, între copii. [/COLOR]
[COLOR=green]Ce-am citit pe aici de-a lungul timpului, de când m-am înscris, m-a oripilat. Eu, ca ortodox, nu mă simt în război cu nimeni, nu pot și nu vreau să-mi urăsc semenii, nu pot să spun în fața cuiva că religia mea e cea mai cea... Nu pot face așa ceva... Mi-e teamă de ridicol, dar mai teamă de judecata semenilor. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Dacă un om căzut la pământ are nevoie de ajurorul meu, eu ce ar trebui să fac? Să-l întreb cărei comunități religioase aparține și-apoi să-i dau ajutor și asta numai dacă este, ca și mine, ortodox? Am crescut între copii catolici. Acum, am prieteni, colegi, vecini și rude catolici. Ce ar trebui să fac? [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Am mai spus pe aici că cei care urăsc oamenii strict pe motive religioase, ar trebui să meargă la poarta unei școli să-i vadă pe copii jucându-se în pauză. Pe copii nu-i preocupă aceste lucruri. Ei sunt fericiți că se pot juca și sunt îmbujorați de plăcerea jocului. Noi, cei maturi, ciuntim, schilodim sufletele copiilor și-i învățăm ura, intoleranța și răutatea. [/COLOR]