View Single Post
Vechi 23.04.2009, 21:34:15
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

[COLOR=#008080][/COLOR]
[COLOR=#008080]
Citat:
În prealabil postat de sisu
[/COLOR][COLOR=#008080]Psa 83:18[/COLOR]
Citat:
În prealabil postat de sisu
[COLOR=#000000]și să cunoască ei că numele Tău este Domnul. Tu singur ești Cel Preaînalt peste tot pământul.
[/COLOR][COLOR=#800000][COLOR=#800000]Isa 42:8[/COLOR][/COLOR]Eu sunt Domnul și acesta este numele Meu. Nu voi da nimănui slava Mea și nici chipurilor cioplite cinstirea Mea".
[COLOR=#800000][COLOR=#800000]Exo 6:3[/COLOR][/COLOR]Și M-am arătat lui Avraam, lui Isaac și lui Iacov ca Dumnezeu Atotputernic, iar cu numele Meu de Domnul nu M-am făcut cunoscut lor.
Personal nu inteleg de ce s-a inlocuit numele lui Dumnezeu, cu Domnul, mai ales in Vechiul Testament...?

Nu s-a inlocuit nimic dragule. Traducătorii greci ai vechiului Testament (SEPTUAGINTA) au tradus denumirile lui Dumnezeu (Iahve, Adonai, Șabaot s.a) cu acela de Kyrios, care in greacă înseamnă Domnul. Biserica ortodoxă și cea catolică folosesc in general Septuaginta.
Toți apostolii Noului Testament erau evrei și au scris evangheliile in limba greacă. Niciunul nu foloseste vreodată numele de Iahve sau celelate denumiri ale lui Dumnezeu din Vechiul Testament.

Să lămurim problema numelui lui Dumnezeu.
Dumnezeul crestinilor s-a intrupat si a devenit persoană in Iisus Hristos (Fiul Omului cum il numeste Scriptura). Numele Acestuia e important pentru crestini:

Ioan 14.6 "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine."
Luca 11.23 "Cel ce nu este cu Mine este împotriva Mea; și cel ce nu adună cu Mine risipește."
1 Timotei 2.5 "unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus,"

Toți apostolii au făcut minuni prin numele lui Hristos, nu prin acela de "Iehova":

Fapte 3.6 "
Iar Petru a zis: Argint și aur nu am; dar ce am, aceea îți dau. [COLOR=#ff0000]În numele lui Iisus Hristos Nazarineanul, scoală-te și umblă!"[/COLOR]
Fapte 16.18 "Iar Pavel mâniindu-se și întorcându-se, a zis duhului: În numele [COLOR=#ff0000]lui Iisus Hristos[/COLOR] îți poruncesc să ieși din ea. Și în acel ceas a ieșit."

Fapte 4.10 "Cunoscut să vă fie vouă tuturor, și la tot poporul Israel, că în numele lui Iisus Hristos Nazarineanul, pe Care voi L-ați răstignit, dar pe Care Dumnezeu L-a înviat din morți, întru Acela stă acesta sănătos înaintea voastră! "
Fapte 10.43 " Despre Acesta mărturisesc toți proorocii, că tot cel ce crede în El va primi iertarea [COLOR=black]păcatelor, prin numele Lui." [/COLOR]
[COLOR=black]Fapte 19.15 "Și auzind ei, s-au botezat în numele Domnului[/COLOR] Iisus. " (nu in numele lui Iehova)
iar exemple de genul acesta pot continua la nesfârșit

Fiecare apostol își începea care a scris epistole iși incepea scrierea prin invocarea numelui lui Hristos:
Col.1.1 "Pavel, apostol al lui Hristos Iisus prin voința lui Dumnezeu, și Timotei, fratele nostru...."
2 Petru 1.1 "Simon Petru, slujitor și apostol al lui Iisus Hristos, celor ce prin dreptatea Dumnezeului nostru și a Mântuitorului Iisus Hristos..."

Acuma revenind la secta iehovistă. Din cauză că Martorii lui Iehova sunt antitrinitari și nu cred în dumnezeirea lui Hristos, ei au găsit prilejul de a-și inventa propriul lor dumnezeu, din paginile Vechiului Testament. Acesta e un fel de struțo-cămilă. Deoarece majoritatea traducerilor foloseau pentru tetragrama din limba ebraica YHWH, denumirea latinizată de Iehova, așa și-au numit și ei dumnezeul, deși toți lingviștii moderni consideră că YHWH se citea diferit, față de ceea ce numim noi "Yehova". Iar de celelate denumiri pe care le mai avea Dumnezeu (Elohim, Adonai, Sabaot etc) nu mai amintesc nimic.