Oricum Sfantul Ioan Damaschinul e extrem de greu de inteles si e foarte posibil ca eu sa interpretez aiurea ca e unul din foarte marii Sfinti Parinti.
Cred ca a intelege ce scrie Sfantul Ioan Damaschinul era mai potrivit parintelui Cleopa si parintelui Dumitru Staniloae iar nu mie pentru ca eu am sufletul necurat si mintea si aceea necurata.
Si iata de ce zic asta:
Cum se intelege de fapt ce scrie Sfantul Ioan Damaschinul nu imi dau seama pentru ca iata ce zice mai incolo:
"Cel indurat, Cel care a dat existenta si a daruit o existenta fericita n-a trecut cu vederea pe omul care a fost amagit prin acest atac al diavolului, incepatorul rautatii, n-a trecut cu vederea pe omul care nu a pazit porunca Creatorului, care a fost lipsit de har, care s-a acoperit cu asprimea vietii pline de dureri - caci aceasta simbolizeaza frunzele de smochin - care s-a imbracat cu murirea, adica cu mortabilitatea si grosimea corpului -caci aceasta simbolizeaza imbracarea cu piei ".
Adica omul inainte de cadere avea un trup duhovnicesc dar totusi material iar cum e asta nu stim.
Trupul Domnului nostru Iisus Hristos dupa inviere stim ca era material,trecea prin usi,putea sa manance,dar necoruptibil si nestricacios.
Inainte de inviere era nestricacios dar coruptibil ca putea primi moartea si cuiele etc.
|